Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужно е да променим бързо и качествено преподаването

Да насочим образованието на децата към реалния живот

В предпоследното издание на програма "Точно днес"  търсим още от отговорите за теста PISA, за начините, по които се преподава и учи днес, както и какво предприема със своя кампания фондацията "Заедно в час". 

Разговор по темата за българското образование с Моника Георгиева, ръководител на отдел "Маркетинг и  комуникации", където вече работят по програмата "Училище за пример". В Пловдив, по нея вече работи СУ "Любен Каравелов", както и три училища в региона - ОУ "Христо Ботев" в Стамболийски, и училищата в селата Ягодово и Граф Игнатиево. И през 2024 г. ще има кампания за включване на нови училища.

"До края на 2023 г. търсим 100 000 души, които вярват в образованието. Бъди един от тях - изпрати DMS PRIMER на 17 777!", пишат от фондация "Заедно в час", като анонсират кампанията им за дарителство. "Ние 13 години не се отказваме от нашата работа и няма и да се откажем и занапред, вярата в образованието ни е вяра в бъдещето", каза Моника Георгиева

По повод незадоволителните резултати от тестовете PISA Георгиева каза, че обяснението може да се корени в това, че начинът, по който се преподава в България не отговаря на нуждите на модерната икономика и не подготвя децата за живота в 21 век. 

"Преподаването в България не се е променяло от много време и е нужно да направим промяната бързо, защото резултатите не бяха ниски само тази година, а тенденцията на спад е от 2012 година насам", подчерта Моника Георгиева. Тя допълни, че нашата система тренира учителите да изискват наизустяване на данни от учениците, така децата ще продължат да изкарват ниски резултати.

От "Заедно в час" определиха като задача номер 1 за новата година, да работят за промяна на програмите в училище, от учене наизуст към фокус, умение и приложение, и към добро подготвяне на учителите за преподаване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50