Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

92-годишна учителка от Пловдив майстори красиви сурвачки

Сурвакането е един от най-колоритните и любими обичаи в България, запазил се жив и до днес. Децата-сурвакари тръгват по къщите още в първите часове на Новата година, като първо сурвакат най-близките си хора вкъщи, а след това и съседите. Всяко дете трябва да бъде въоръжено с шарена дрянова сурвачка, украсена с вълна, пуканки и плодове, за да нарича за здраве и берекет на близките и съседи. След като ги сурвака по гърбовете, те го даряват с пари, гевречета, бонбони и други лакомства. 

А кой прави сурвачките за децата? 

92-годишната Вера цял живот е била учителка. Но всяка година, десетина дни преди настъпването на Новата година тя започва да майстори сурвачки.

"Купувам дряна, вълната и вълнените прежди. След това сгъвам клонката да стане кръгчето. После увивам с вълна пръчката и кръгчето. Сглобявам ги, да прилича на сурвачка, а след това ги оставям. Започвам да правя цветята от вълнената прежда. Връзвам ги навсякъде. Пуканките мушкам една по една, това е най-трудното и тях ги слагам за берекет и здраве. Гледам цветчетата също да носят нещо за здраве. Синьото по традиция казват, че маха лошите неща и болестите, да не се урочасва. Бялото е щастието, зеленото е плодовете, червеното е здравето и късмета. Всичко събирам заедно и продавам сурвачките. На всяка сурвачка има по една паричка и по една люта чушка. Паричката - да върви на хората на добре, да печелят. А лютата чушка да бягат всички неприятности и болести от лютивото. Най-отгоре слагам и звънче за Дядо Коледа, да се радват децата, че идва", разказва учителката. 

Възрастната жена е започнала да прави сурвачки преди 30 години и така, до ден днешен.

"Много ученици съм научила да си правят сами. Сега са големи и ги виждам - много хубави правят, даже по-хубави от моите. Така, понеже не работят, си прибавят по някой лев към бюджета", обяснява тя. 

Във всяка сурвачка Вера влага по нещо от себе си. И освен, че нарича, докато ги прави, тя ги и освещава в църква.

"Отивам при попа и освещавам една сурвачка, а след това с осветената вода всичките ги пръскам, да носят здраве във всяко семейство, радост, успех, късмет и приказката да върви: Господ напред до дълбоки старини", споделя майсторката. 

По думите й сурвачката не бива да се пази за следващата година, за да не се остават болестите и лошите неща вкъщи.

"Когато сурвакаш, всички болести, неприятности, нещастия, които са били през годината да изчезнат и вече нов късмет да дойде. Но някои пазят старите сурвачки в гардероба, т.е. пазят лошото, болестта и си го скриват вкъщи. Свърши ли Васильовден, до 14-ти януари по стар стил, сурвачката се хвърля в река или се изгаря", разяснява Вера старинния обичай. 

Обикновено сурвакари са децата. Но възрастната жена не е на същото мнение.

"Всички вече сурвакат - и от най-малките, до най-големите, които сурвакат майка си и баща си. Те пак са деца на родителите си", категорична е тя. 

Сурвачките си Вера продава по 10 лева. Наша проверка показа обаче, че дряновите клонки за сурвачки на пазарите в навечерието на празника вървят между 5 и 7 лева, а тези за късмети в баницата, са по два лева. Каквато и да е сурвакницата, пожеланието към сурвакания според Вера, трябва да е едно: драве, сили, успех, късмет и всичко добро. Да е жив и здрав, до дълбоки старини!"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24