Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Альоша да се демонтира, да има парк на тоталитарното изкуство

Паметникът Альоша на Бунарджика трябва да се демонтира и да се оформи парк на тоталитарното изкуство. В този парк могат да бъдат събрани всички демонтирани пловдивски монументи, тъй като част от тях са постижения от пластична гледна точка и не бива да са разпилени по складове. Това коментира скулптора Иван Тотев по повод разгорялата се в социалните мрежи тема за демонтаж на Альоша.

Той подчерта още, че обособяването на такъв парк означава фигурите да бъдат изложени по начин, който да изключва функцията им на русофилски или комунистически тотеми.

Скулпторът е категоричен, че демонтажът е по-добрият вариант, отколкото десакрализацията на обекта и превръщането му атракция.

Причината е, че ако се тръгне в тази посока съществува опасност след покриването му или вграждането му в някакво съоръжение да се появи изкушението за реванш.

„Технически демонтажът е възможен, но за цена не мога да говоря. Организацията е работа на хора, които се занимават със строителство, с монтажа и демонтажа на такива съоръжения. Много по-сложни съоръжения са били демонтирани. Въпросът е на воля, няма какво да се заблуждаваме, има огромна съпротива срещу него“, каза скулпторът Иван Тотев.

Той добави обаче, че ако се пристъпи към демонтаж е важно първо да се направи обследване с дрон. Разясни още, че на снимки се виждат две ями, запълнени с цимент.

„Вижда се един пробив в ямката на врата на Альоша, който е зацементиран. Условно казано това е квадрат около 20-30 см. Там явно има някакъв конструктивен момент.

Ако този цимент бъде изкъртен, сигурно под него има механична сглобка или заварка с арматури.

Другото е яката. От двете й страни виждам буци с цимент, изглежда е събирала вода или там също има конструктивен момент - механична сглобка, може и заварка на арматури“, каза Тотев.

Скулпторът добави, че съдбата на паметника трябва да мине през широка дискусия в Общинския съвет, но и при експерти. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34

Медийни уроци за 7 клас преди лятната ваканция

Директорът на Радио Пловдив Чавдар Каришев приветства децата и разказа за мисията на радиото. Нашето радио е първото, което звучи онлайн, още от 1998 г.  Децата ни днес са потопени в интернет и за тях  често е трудно, как да преценят кое е истина и кое лъжа. Но, в училище "Алеко", както е известно в Пловдив имат свое радио, където..

публикувано на 27.06.24 в 12:03