Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за планетарните граници представят в Пловдив

| обновено на 09.01.24 в 15:34 | Интервю
Снимка: Личен архив

Фондация "ЗаЛЕСена" организира прожекции на документалния филм "Да прекрачиш границите". Лентата представя най-голямото научно откритието за нашата планета - планетарните граници. Това са деветте най-важни фактора, от които зависи животът на Земята. Дейвид Атънбъро, с помощта на екип от учени, ни запознава с тези планетарни граници. Кои от тях сме прекрачили и какво се случва, когато отидем отвъд критичния им праг?

Прожекцията на филма е днес от 18.30 часа, в читалище „Съвременник“, в ж.к."Тракия", на партера на бл.146. Преди прожекцията на филма ще бъде представен проект "ЗаЛЕСена", който има за цел създаване на биоразнообразни лечебни гори чрез японския метод Мияваки. Прожекцията е с вход свободен. 

„Повече от 10 години се занимавам с най-различни екологични проекти. Промяната, която можем да направим в живота си, за да живеем по-отговорно на Земята, преминава през три стъпки – индивидуална промяна, колективна промяна и системна промяна. Колективната промяна е звеното, което свързва индивиуалната промяна със системната промяна, защото истинска радикална промяна може да се предизвика само, ако цялата система, която сме създали се промени.Тези планетарни граници бяха определени през 2009-та година.

Във филма, те са представени накратко. Обяснено е какво се случва, ако прекрачим тези граници, като са споменати и повратните точки в климатичните промени на Земята. Как те са свързани с тези граници и какво се случва? Все неща, които са много важни според мен. В бъдеще, те би трябвало да бъдат включени в учебната програма. Това е основна информация свързана с нашата планета, която всеки един трябва да знае. Този филм, както и други, които сме превеждали и може да бъдат гледани, като филма „2040 – да живееш промяната“ са филми, които в първата си част показват проблема и каква е ситуацията, но след това дават и решение. Те завършват с надежда, че има решение и какво реално може да бъде направено. Аз обичам тези филми и съм се концентрирал върху тяхното разпространение и превеждане, защото ако само представиш на хората колко е черна ситуацията, това може да ги отчая. Ако не им дадеш някакви решения и надежда мисля, че няма смисъл да показваш реалността , казва Марин Абаджимаринов, създател на проект "ЗаЛЕСена".

Във фейсбук страницата на събитието, може да откриите линк, който ще ви препрати към трейлъра на филма. 

След Пловдив, филмът „Да прекрачиш границите“ ще бъде представен и в други градове на страната, като София, Шумен, Варна, Добрич и Бургас.

Марин Абаджимаринов, гостува в предаването „Вход свободен“.

Чуйте повече, в прикачения файл.  


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Духов оркестър - Пловдив свири в парк "Каменица"

Пролетен концерт с Духов оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев организира пловдивския район „Източен“. Музикалното събитие с вход свободен от 11 часа на сцената в парк „Каменица“.   Духов оркестър - Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града.  Градският духов оркестър е..

публикувано на 28.04.24 в 08:17

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33