Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паричните стимули не променят тенденциите в раждаемостта

Снимка: БГНЕС

Само с икономически стимули едва ли ще можем да променим тенденциите в раждаемостта, каза в следобедната програма на Радио Пловдив "Ден след ден" доц. д-р Спас Ташев от департамент "Демография" на Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките.  

По повод определената като приоритет от правителството борба с демографската криза финансовите стимули и улеснения за младите семейства той припомни, че тези стимули не са нови, а част от тях вече са били са обсъждани, но не са дали резулатат. 

Повече деца при бедните и по-малко при богатите 

В света има две противоположни демографски тенденции - раждаемостта е ниска при богатата част на света, а при по-бедните части на света има свръхраждаемост. Демографските показателите в Германия по никакъв начин не са по добри от тези в България , въпреки че техния стандарт е по-висока, а това е класически пример за това, че само с икономически механизми няма как да се повлияе на раждаемостта, каза още доц. Ташев. 

Спред него и редица изследователи намаляването на раждаемостта е въпрос на промяна в ценностната система и това е нещото, което отличава зоните с демографска депресия от зоните с демографски врив. 

Новите ценности водят до намаляване на броя на децата 

По времето на  първия демографски преход родителите са осъзнавали, че не е необходимо да имат по-голям брой деца и се налага двудетния модел - стига се до разбирането, че е по-добре да се влагат повече средства в по-малко деца, за да получат по-добра реализация, отбеляза Ташев.   

В наши дни говорим за втори демографски преход сега – тези, които би трябвало да станат родители, смятат че все още могат да инвестират в свовето собствено развитие, а децата се явяват пречка за това. Стига се до отлагане на създаването на семействои рждането на първо дете, стига се до еднодетен модел, а при няко се наблюдава абсолютно осъзната безбрачност и липса на деца, каза още Спас Ташев. 

Цялото интервю с него можете да чуете в прикачения звуков файл

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22