Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мачът с обжалването на Конституцията е свирен и платен

За съжаление шестата поправка на Конституцията не е за шестица, смята адвокат Михаил Екимджиев, председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. 

По думите му в частта за съдебната власт са били погребани надеждите на много хора, симпатизиращи на политическите сили, които уж са издигнали за своя кауза върховенството на правото. Вместо това от публикуваните текстове в ДВ "изпъзява противен мелез" межуд Борисов и Пеевски, в  който на конституционно ниво са закрепени техните позиции и инвестиции в съдебната власт. Адвокат Екимджиев аргументира тезата си с това, че евентуалният избор на членове на нов ВСС ще започне след шест месеца, които трябва да бъдат избрани с квалифицирано мнозинство. Ако то се постигне, което е съмнително, след още три месеца може да започне избор на нов главен прокурор и няма пречка той отново да се казва Борислав Сарафов. Затова единственото сигурно нещо е, че поне 9 месеца "аватарите" на Бойко Борисов и на Пеевски ще стоят там, ще вредят и ще получават големи заплати.

Адвокат Екимджиев коментира и поведението на ПП и ДБ, които спечелиха избиратели с каузата за съдебна реформа. По думите му за тях мантрата за по- важни геополитичски цели им се е сторила много примамлива. "На тези хора много им се услади да се възползват от ефективността на паралегалните методи, с които действат Борисов и Пеевски", каза адвокатът. Всичко става много бързо, няма опозиция, която да е коректив и това е опасно за демокрацията. Те дори за първи път от 30 години спряха изпълнения на решения на Европейския съд по правата на човека и се държат като мутри и хулигани, бедаденият пример.

Президенът брани своите правомощия, орязани с промените в основния закон и с обжалването, което прави в КС, смята Екимджиев. Старата Конституция дефектира в частта за служебните правителства, с които Радев управлява две години, с някак си беше променен парламентарният характер на републиката. Тази част трябваше де се промени, но именно заради това бързане на всяка цена, да стане бързо, по Коледа, да се замаскира с пушилката около Паметника на съветската армия, това беше направено по "адажамийски начин, с куп грешки, заради които сега може да се застъпи старо с ново НС", смята адв. Екимджиев. Ограничението на кръга от лица, които президентът може да избира за служебни премиери, също е спорен, защото президентът, който и да е той, трябва да има свободата да избере най- подходящия човек за този пост в конкретна политическа ситуация.

"Мачът е свирен и е платен", прогнозира адв. Михаил Екимджиев за изхода на обжалването в КС. 

Юридически има много основания голяма част от исканията да бъдат удовлетворени. Но практически това няма да стане поради няколко причини. Сред тях е "коледният подарък" с новата сграда на КС за 22 млн.лв. На второ място -  утре започва и избор на двама съдии от параламентарната квота, т.е този парламент, чийто закон ще се гледа в съда, ще излъчи представители, които е предвидимо как ще гласуват. На трето място, но не по важност, Михаил Екимджиев посочи една от най- разочароващите, по думите му, поправки, свързана с индивидуалната конституционна жалба. Той смята, че тази безспорна идея за промяна, по която е имало и пълен консенсус, изненадващо се се оказва друга - само съдилищата, пред които се  водят деля, и то по своя преценка, могат да я направят. Това също е подърк за Конституционния съд.

"Аз  смятам, че тези подаръци ще предопределят отхвърлянето на конситуционната жалба на президента. Ще има тук - там някое особено мнение, може да отпадне някой незначителен периферен текст, но основните текстове ще бъдат запазени".

Цялото интервю с адв. Михаил Екимджиев е в прикачения звуков файл.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани настояват за облагородяване на Данов хълм

Пловдивчани, които живеят в района на Данов хълм, излязоха с апел към кмета на район „Централен“  Георги Стаменов и ръководството на община Пловдив за спешни мерки за облагородяване на тепето. Кметът на „Централен“ заяви, че ще поиска в градския бюджет за 2025 година да се заложат 1 млн.лв. за облагородяване и ремонтни дейности на хълма.  В..

публикувано на 04.10.24 в 16:03

В културните институции липсва самоконтрол

"Скандалът с театрите е един огромен шок за цялата гилдия. Не е и лесно да се възприеме. Не ни е приятно, разбира се, но в никакъв случай не бихме искали обаче това да бъде оценката за цялостната театрална дейност в България. Не трябва да бъде по този начин и не ни се иска това да остави някакъв отпечатък върху дейността на хората, които дават..

публикувано на 04.10.24 в 10:39

Светлинно шоу озарява Царския дворец "Кричим"

Паркът на Царския дворец "Кричим" се озарява от магично светлинно шоу, което от около месец наблюдават стотици зрители. Спектакълът Whisper of Lights (Шепот на светлините) е авторско дело на 2-ма млади софиянци, като един от тях е  Георги Колев . "По груби сметки досега са дошли над 10 000 посетители, от всички краища на България. Основно са..

обновено на 03.10.24 в 17:20

Петното е върху цялата гилдия и цапа достойнството ѝ

Петното е върху всички, категоричен е бившият министър на културата Вежди Рашидов, коментирайки скандала с театрите и схемата за фиктивни назначения и източване на средства в програма "Ден след ден" на Радио Пловдив.  "Тъжно и обидно е. Тъжно е, че това петно е върху цялата гилдия и цапа достойноството ѝ, а обидното е, че е точно в сферата на..

публикувано на 03.10.24 в 16:57

Не очаквам пълномащабна военна операция в Близкия Изток

Не очаквам пълномащабна военна операция и истинско военно противопоставяне между Израел и Иран. Това заяви в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив дипломатът-арабист и бивш зам.-министър на външните работи пред Радион Попов. Според него разрастващият се конфликт в Близкия Изток има демонстрационен ефект. „Това е..

публикувано на 03.10.24 в 16:56