Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици работят за опазването на ценни стари сгради


Трима единайсетокласници от Природо-математическата гимназия в Казанлък-Кристиян Петров, Тома Тасев и Борис Илиев, решават да работят за опазване на сгради, които са културна и историческа ценност. 

За целта правят видеоклип, с който участват в конкурс на Европейската гражданска инициатива. В него участват още 287 проекта на ученици от 11 и 12 клас от страни от ЕС. 

Текстилната фабрика на братята Христо и Евлоги Георгиеви в Карлово е един от обектите във видеото.

"Това е фабриката, която е дарена на града от братята Христо и Евлоги Георгиеви с ангажимента средствата, които се съберат от дейността и, да отидат за образованието в града", припомня Кристиян Петров. Негови близки от града му разказват за сградата и за смисъла да бъде съхранена.

Другата сграда във видеото е в Казанлък-реставрирана преди няколко години, но след това отново става жертва на вандалски действия и лошо стопанисване.

"Конкретно за сградите с историческа значимост бяхме посъветвани да се занимаваме от учителя ни по физика Георги Бяндов", казва Кристиян Петров. За материалите във видеото са консултирани и от урбаниста Здравко Петров, ангажиран с полуряризирането и опазването на сградите с исорическа значимост.

Тримата ученици са наясно, че нерадостната съдба на много от тези сгради най-често е заради спорове около собствеността им.

"Макар хората, с които те са свързани, някога да са били заможни и да са оставили отпечатък в историята ни, техните наследници невинаги успяват да съхранят това, което са наследили. Затова и в кпила говорим за нуждата от едино законодателство за такива казуси. Нужни са и повече средства от една страна, но и отношение от страна на обществото за популяризиране на проблемите на тези сгради", отбелязва Кристиян Петров.

Клипът на тримата единайсетокласници разчита на подкрепа чрез гласуване за него. Това може да се направи през  платформата за гласуване: https://citizens-initiative-forum.europa.eu/video-competition/da-bde-ili-da-ne-bde-kultura_bg

Може да се използва и видеоклип с инструкции: https://youtu.be/FtrJ2S1T8p8?si=NeXyq6nVNiU3xuwa



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Вл. Темелков е номиниран за министър в кабинета на ГЕРБ

Владимир Темелков, заместник-кмет на община Пловдив, е номиниран за министър на електронното управление от кандидата за премиер Росен Желязков. Това стана ясно преди минути, по време на връчването на първия мандат на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС. Пред Радио Пловдив Владимир Темелков потвърди номинацията си, но отказа повече..

публикувано на 01.07.24 в 09:22

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24