Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи грип порази две ферми в Брезово

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнища на птичи грип - "Инфлуенца А" по птиците в Брезово. Обявени са предпазни зони около  фермите за отглеждане на патици, които се разпростират на територията на областите Пловдив и Стара Загора. Предстои до дни птиците да бъдат умъртвени по хуманен начин. 

Вирусът е установен в два обекта за отглеждане на патици мюлари в землището на  Брезово, където има около 8 750 патици.

Около засегнатите животновъдни обекти са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попада Брезово и 10-километрова наблюдавана зона – за област Пловдив, община Брезово: с. Чоба, с. Туркмен, с. Генерал Николаево, с. Отец Кирилово, с. Дрангово, с. Златосел и с. Зеленково,  за обл. Стара Загора, в общ. Братя Даскалови: селата Православ, Колю Мариново и Верен. 

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите. 

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хлапета от Шекера просят пари и заплашват на паркинга на КАТ

Установиха децата от пловдивската Шекер махала, които заляха със синя боя автомобила на млада жена, след като отказала да им даде пари. Полицаи от Трето Районно управление са извършили проверка на място след публикации в пловдивски медии и социалните мрежи. На видеоклипа се вижда как на паркинг в близост то „Пътна полиция“ няколко деца са..

обновено на 03.05.24 в 11:31

Десетки миряни посетиха храмовете на Разпети петък

Десетки пловдивчани се стичат в храмовете в Пловдив в най-тъжния ден от Страстната седмица – Разпети петък. Това е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос за изкупителна жертва за греховете на човечеството.  В деня на разпятието не се служи Света литургия. Затова днешният ден в храмовете започна с извършване на богослужение,..

публикувано на 03.05.24 в 11:30

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите

Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите. Името му бе една от най-строго  пазените тайни преди регистрацията на листата в ЦИК, крайният срок за което е 7 май - пише "24 часа". Желязков бе председател на 49-ото народно събрание до предпоследния му ден, когато бе свален с гласовете на ПП-ДБ, БСП, “Възраждане” и ИТН. Сега той..

публикувано на 03.05.24 в 10:32

Днес е Разпети петък

Днес е Разпети петък. Това е денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършва богослужение, наречено Царски Часове. По традиция от олтарите на всички православни храмове в страната се изнася Христовата плащеница,..

обновено на 03.05.24 в 07:55

Борисов води листата на ГЕРБ в Пловдив, втора е проф. Дженева

ГЕРБ регистрира в края на деня листата си за парламентарните избори в Пловдив.  Водач е лидерът на партията Бойко Борисов.  За нас е чест и отговорност, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново е водач на пловдивската листа. В нея има знакови лица на ГЕРБ, представители на местната партийна организация, експерти с авторитет в своите области,..

публикувано на 02.05.24 в 18:28