Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвместна изложба „Музика“ се открива в галерия „Артистика“

| обновено на 15.01.24 в 15:11 | Интервю

Съвместната изложба "Музика" на Динко Ненов и Ивайло Ненов, баща и син, ще бъде открита на 18-ти януари, от 18 часа. В тази изложба ще видите автентични живописни творби и неповторими дизайни от стъкло.

Динко Ненов работи живопис, скулптура и монументално изкуство. Има участия във всички регионални и национални изложби, а самостоятелните му изложби са повече от петдесет. Негови пластики и картини са притежание на галерии, както и на частни колекции в много страни по света. Носител е на многобройни отличия за живопис, пластика, пърформанс, керамика от изложби в България, Аржентина, Япония, САЩ и други.

„За мен музиката е нещо, което го има навсякъде. Аз много обичам импровизацията и много се радвам, че това ще бъде първата съвместна изложба със сина ми. Негова е идеята да направи музикални инструменти от стъкло, което е голямо предизвикателство и за мен, защото това е много трудна материя. Стъклото е нещо, което носи светлина, носи обич, но е много крехко като материал. Самият аз съм завършил дизайн на стъкло и керамика така, че за мен това е много интересно. Мисля, че ще придизвика интерес и в хората, които обичат стъклото и музиката, разбира се. Човек, ако иска може да открие музиката на всяко място. Синът ми е направил музикални инструменти от стъкло, аз представям картини – живопис, които са музика за мен“, споделя Динко Ненов.

Ивайло Ненов, завършва НБУ - София, бакалавърска степен със специалност ,,Стъклото в изкуствато и дизайна" и магистърска степен със специалност ,,Стъкло", с професионална квалификация магистър художник - дизайнер на стъкло. По значими за него са изложбата ,,Отражения" през 2018-та година, в Европейския парламент, в Страсбург; участието му с живопис в Япония, както и участията му в Международното биенале на стъкло в София през 2017, 2019, 2021 и 2023 година. Повече от шест години, Ивайло Ненов, се занимава със стъкло. Основната тема, по която работи, е интерпретацията на музикални инструменти от стъкло.

„Цялата тема дойде от една изложба в НБУ, на музикални инструменти. И на мен ми стана интересно, дали истинските инструменти може да се направят от стъкло“, разказва Ивайло Ненов. „Тази тема, по всяко време, може да се развива много, защото музикалните инструменти са доста. Имам направени няколко струнни музикални инструменти от стъкло, духови и с клавиши. Всъщност, с клавиши е един – ксилофон, който ще бъде представен на изложбата, в галерия „Артистика“. Други музикални инструменти от стъкло, които ще покажа са кларинет и гайда. Допълнително ще покажа и други стъклени неща  - силуети и часовник. Това е разтичащ се часовник, по идея от картина на Салвадор Дали. Изработката на един инсрумент от стъкло ми е отнемал по 4-5 месеца, понякога и 6“, казва още Ивайло Ненов.

Съвместната изложба „Музика“, може да видите в галерия „Артистика“ до 10 февруари, включително.

Динко Ненов и Ивайло Ненов гостуват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21

"Вдъхновения от случайността" на Коста и Тодор Павлови

Юбилейна ретроспективна изложба живопис „Вдъхновения от случайността“ ще бъде открита в Дом на културата  „Борис Христов“. С нея се отбелязват два юбилея – 100 години от рождението на художника Коста Павлов и 70 г. на неговия син – художника Тодор Павлов. Коста Павлов е роден през 1924 г. в село Гайтаниново, Гоце Делчевско, но творческият му..

публикувано на 29.04.24 в 07:56