Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Операцията на пребитото дете е успешна, бащата си го иска

| обновено на 16.01.24 в 07:15
3
Пастрокът насилник Петър
Снимка: Радио Пловдив

Операцията на 5-годишното момченце,  жестоко пребито и обезобразено от системно малтретиране в семейството му е минала успешно, то се възстановява в УМБАЛ "Свети Георги".  Интервенцията е извършена в  Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия.  Детето в момента е в стабилно състояние и се възстановява.  
Засега е известно, че му е присаждана кожа на главата, където е пострадало най-жестоко – съобщи първи пред Радио Пловдив неговият процесуален представител адвокат Васил Попов. Тежко е психичното състояниe на момченцето, което и без това е с особено поведение и е много трудно да се комуникира с него за изясняване на подробности.

Това е обяснимо, тъй като и големите хора изпадат в такова състояние, ако им се случи нещо подобно, добави юристът.

Заради случая в края на миналата седмица бяха изправени пред съда майка му и мъжът, с който тя живее на семейни начала. 

Биологичният баща, който се завърна от Германия, може да поеме грижите за детето, понеже той не е лишен от родителски права. Двамата с майката са в процедура на развод и бащата притежава права и основания за това.  Самият той изрично е заявил, че иска да вземе детето, а и детето има немско глажданство – обясни адвокат Васил Попов.  

По думите му, от изнесеното в съдебната зала става ясно, че насилникът е пастрокът, който живее с майката на семейни начала. Каква е ролята на жената и защо се е случвало това тепърва ще се установи.

Знае се, че биологочиният баща е подавал сигнали срещу двойката, при която живее детето, за лоша социална среда. Има данни, че майката е лабилна и е злоупотребявала с алкохол, но няма доказателства да е малтретирала момченцето.

Много често обаче се оказва, че социалните служби често катализират конфликта било чрез бездействие или недостатъчни реакции.

Разследването продължава с усилени темпове за да се изяснят всички обстоятелства и вината на двамата – жената и пастрока.  

Въпреки това, има основания да се търси отговорност от майката защо е допускала да се случва всичко това, коментира адвокат Васил Попов. 

Това е като история от филм на ужасите, тя е потресаваща. Като цяло обаче не е единствена. Защо се случва все по-често домашното насилие?  Как можем да се с правим с този феномен? Първата реакция е, когато хората забележат подобни белези и ги разпознаят като тормоз – незабавно да се алармират правните органи.  В този случай това е сторила лелята на детето, която е разпознала безпогрешно всички тези признаци - коментира темата психологът Петя Кривицки. 

Чуйте двамата събеседници в прикачените звукови файлове.

По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Стефка Тотева в "Добро утро,ден!"

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица ни гостува поетесата и журналист Стефка Тотева. Повече от 29 години тя е била част от екипа на Радио Пловдив, водещ на сутрешния блок, съдебен и криминален репортер.   Стефка е автор на четири поетични книги, а неотдавна представи и петата си книга „Криминалтанго“ с репортерски разкази, изповеди и истории...

обновено на 15.06.24 в 08:07

Скептичен съм за пълен мандат на новото НС

„ За мен лично ниската избирателна активност е един протестен вот на избирателя срещу цялата политическа класа, като с негласуването голяма част от избирателите са решили да покажат, че политиците непременно трябва да променят курса, поет досега, и да отговорят на техните очаквания“ – заяви в интервю за Радио Пловдив Орлин Колев, д-р по..

публикувано на 14.06.24 в 16:16

ГЕРБ и ДПС са принудени да работят заедно на светло

Не мисля, че ГЕРБ и ДПС някога са били поканени да участват във властта толкова открито и лесно. Те са много стари  партньори, но цялото сътрудничество между тях  винаги било скрито. Сега  са принудени да го покажат на светло и да си работят заедно открито. Затова през цялото време се говори за експертно правителство, програмно и..

публикувано на 14.06.24 в 16:15

ГЕРБ постигна значителен изборен успех в Пловдив

Лидерът на ГЕРБ в Пловдив Костадин Димитров, който е и кмет на града, заяви, че партията в града е постигнала значителен успех на изборите за европейски и национален парламент на 9 юни.  Той подчерта, че ГЕРБ-СДС ще имат четирима депутати от Пловдив в 50-то Народно събрание, за разлика от предходните два парламента, когато те бяха по..

публикувано на 14.06.24 в 15:47

"Възраждане" е стабилна, новите проекти ще са краткотрайни

Във време на политическа нестабилност „Възраждане“ е единствената партия, която е изключително устойчива и запазва гласовете си, като дори разширява своето ядро. Това заяви депутатът Ангел Георгиев на първата политическа пресконференция след извънредните парламентарни избори, като подчерта, че всички останали партии отчитат голям срив,..

публикувано на 14.06.24 в 14:31