Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера на филма „Солени хора“ този четвъртък

| обновено на 15.01.24 в 16:49 | Интервю
5
Снимка: Личен архив

Филмът посветен на Атанасовско езеро, може да видите на имения ден на езерото – Атанасовден, на 18 януари от 19.00 часа, в Lucky Дом на киното.

През кратките истории на четирима природозащитници, свързали живота си с езерото, се разказва неговата 100 годишна история, в която има само сол, птици и хора. Филмът е реализиран от българска фондация „Биоразнообразие“, като част от проекта им за опазване и защита на Атанасовско езеро.  

„За нас, като природозащитна организация, която от много години работи за опазването, популяризирането, възстановяването на Атанасовско езеро е много важно да намерим различни начини да стигнем до хората. През годините сме правили много разнообразни неща, като започнем от една интерактивна пътуваща изложба и минем през арт пленери, други изложби, издадени са книги. Дори имахме специален раздел „Вдъхновени от езерето“, в нашия уебсайт, защото Атанасовско езеро наистина е вдъхновение. Така съвсем логично стигнахме до идеята, че ни е необходим филм за езерото, защото въпреки всичките му титли и специално място, което има в природозащитата в България, все още няма достатъчно добър филм за него. Не искахме да е типичият природозащитен филм, в който еколозите да обясняват колко е важна тази територия за птиците, колко е важна за солодобива и т.н. Искахме филмът да бъде по-различен и да стигне, наистина, до по-широка публика. Всеки, който го види да разбере основното ни послание. Да разбере защо е толкова важно това езеро и защо трябва да се снима филм за него?“, разказва Радостина Ценова, част от екипа на българска фондация „Биоразнообразие“.

„Атанасовско езеро е една много интересна територия. То се намира в рамките на Бургас, южната му част от едната страна е заобиколена от кварталите „Изгрев“ и „Зорница“. Цялото езеро се разделя от много натоварен път, това е пътят между Бургас и Варна. В същото време, това е най-богатото на птици място в България, освен това е и място, в което може да се прави бизнес и да се извършва производствена дейност, каквато е солодобива. Затова нашето основно послание е, че тази симбиоза между човека и природата, между бизнеса и опазването на природата е възможна. От една страна, трябва да се даде шанс на такива места, на такив тип бизнес. От друга страна да се даде гласност, за да могат да се намерят и други такива примери в България“, продължава разказа си Радостина Ценова.

Режисьор и сценарист на филма е Александра Вал, оператор е Георги Челебиев, дрон оператор Живко Тодинов. Специално за филма е създадена и песента „ Ние сме солени същества“. Музика и вокали Мила Роберт и Явор Карагитлиев, текстът на песента е на Мариана Сърбова.

След прожекцията е срещата с екипа на филма, а във фоайето всеки посетител ще има възможност да се запознае с продуктите с кауза от езерото. Входът е с билет – кауза, в подкрепа на Атанасовско езеро.

Радостина Ценова, от българска фондация „Биоразнообразие“, е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44