Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеринарни лекари под стрес заради заплахи от Куката

Известният с прякора Куката пловдивчанин Тодор Чалъков, който е подсъдим за хулиганство, отново нашумя в началото на годината, след като обвини ветеринарни лекари за смъртта на кучето му. От своя страна ветеринарите се оплакаха, че Чалъков и майка му ги заплашват и обясниха, че са сигнализирали полицията за заплахи срещу тях. 

Собственикът на пловдивска ветеринарна клиника д-р Николай Маринков потърси Радио Пловдив, за да разкаже за обидите, отправени спрямо клиниката и заплахите срещу ветеринарния лекар д-р Даниела Севриева, която е прегледала кучето на Тодор Чалъков, известен с прякора Куката.

"Ние ежедневно сме заливани от информация в интернет под формата на видеоклипове и коментари, в които се твърди, че ние сме, както те се изразяват, уморили тяхното куче. Твърдя най-отговорно, че в случая, от медицинска гледна точка, няма никакво основание за тези твърдения. Твърдо стоя зад професионално свършената работа на д-р Даниела Севриева, която е подложена на тези атаки, на този невероятен психически тормоз от страна на г-н Тодор Чалъков - Куката и неговата майка, което довежда до едно много деликатно състояние при колежката. Направени са и съответните проверки от органите, които контролират нашата дейност и те ще излязат със заключение по случая", посочи д-р Маринков. 

Той разказа, че кучето – 5-годишен доберман, е било доведено в клиниката със симптоми на гастрит и повръщане. Животното било прегледано от д-р Севриева.

"Направена беше съответната терапия, както и кръвни изследвания от д-р Севриева и кучето беше изпратено за наблюдение вкъщи с уговорката на следващия ден да дойде за контролен преглед. Но на другия ден разбрахме от собствениците, че кучето е починало рано сутринта. Оттам нататък започнаха заплахите, че кучето е било при нас с превъртян стомах, което от медицинска гледна точка е невъзможно, защото куче с превъртян стомах не може да живее толкова дълго време. Това, което всъщнос се е случило, животното е получило превъртане на стомаха късно през нощта на същия ден и е починало няколко след превъртането на стомаха. През това време те са посетили колеги, които са поставили диагнозата, направили са рентгенова снимка, обяснили са, че кучето трябва да бъде оперирано по спешност, собствениците не са взели решение или са се отказали, не знам точно какво се е случило. Така или иначе кучето не е оперирано и умира, защото при това заболяване смъртността е 100% без операция. При операция смъртността също е висока, но има шанс да оживее", обясни д-р Маринков. 

Самата д-р Даниела Севриева също разказа фактите от злополучния 28 декември, когато е била дежурна и се е наложило да прегледа кучето на инфлуенсъра.

"Получих позвъняване на 28 декември от д-р Маринков, че кучето е починало. После започнах да получавам съобщения по социалните медии със заплахи и обиди към мен от непознати хора. Това беше по коледните празници и това не е приятно изживяване за никой", разказа д-р Севриева. 

По думите ѝ всички отправени към нея клетви и обиди са повлияли на емоционалното ѝ състояние. Младата лекарка, която по Коледа е разбрала, че е бременна, губи бременността си, като отдава това на големия стрес, на който е била подложена. 

Потърсихме по телефона Чалъков, но не успяхме да се свържем с него. Във видеоклип в  социалната мрежа Тик Ток обаче, той разказва подробно за смъртта на кучето си и обвинява ветеринарните лекари за смъртта му, като ги обвинява, че грехът е техен, че са лоши хора и печалбари. 

Във видеото следват още обиди и призиви към пловдивчани да не водят домашните си любимци в съответната клиника. Оттогава досега собственикът на кучето е опитал да организира протест пред клиниката, но на този протест не се отзовава никой, разказа д-р Маринков. Той съобщи, че е подадена жалба в полицията за заплахите срещу д-р Севриева и добави, че обмислят какво още да предприемат.

"Аз много се надявам те да заведат дело, за да разберат най-накрая, макар че знам, че те знаят това, че ние нямаме никаква вина. Сигурен съм, че те няма да заведат никакво дело, защото цялата тази работа е за популярност", подчерта д-р Маринков. 

И той, и д-р Севриева са категорични, че именно такива случаи карат все повече ветеринарни специалисти да не се занимават с лекарска работа, а с търговия, свързана с животните или да бягат в чужбина. Самата д-р Севриева също обмисля да се откаже от работата си като лекар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50