Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове обсъждат във Велинград общ план за развитието на теснолинейката

Кметовете на осем общини ще се съберат на работна среща, за да определят общата визия за туристическото развитие на районите си, които се намират по жп-пътя на родопската теснолинейка. 

На срещата днес във Велинград ще присъстват и представители на министерствата на туризма и на транспорта, както и на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Западните Родопи. Целта е да се начертае общ план за развитието на теснолинейката, на базата на нейния огромен потенциал като туристическа атракция и това да се обвърже и с развитието на общините, през които минава родопското влакче.

Развитието на теснолинейката като туристическа атракция трябва да е част от рекламата на България, защото тя е уникална за България и за Балканския полуостров, смята депутатът Васил Тодев от ПП-ДБ, инициатор на срещата.

В момента родопското влакче губи финансово. Автоматичното повишаване на цената на билета обаче няма да доведе до добър ефект, дори напротив.

Тодев напомня, че има два големи туристически центъра – Велинград и Банско, но потенциалът на останалите общини по линията, които имат условия за туризъм, не се използва достатъчно.

Ако теснолинейката става по-популярна, ще се генерират повече приходи, а това ще промени и икономическата ситуация в региона, коментира Васил Тодев.


По публикацията работи: Стоян Терзиев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

18-годишна прегази ученичка в Сопот

15-годишно момиче от Сопот е в болница с опасност за живота, след като е било блъснато от 18-годишна шофьорка в района на спортната зала в града, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Младата водачка водела сестра си на училище, но при обратен завой изгубила управлението на колата и връхлетяла върху две ученички. Едното момиче се отървало само с..

обновено на 07.05.24 в 13:13

Кристиан Вигенин и Иван Петков регистрираха листата на БСП в Пловдив

Водачите на листите на БСП за Европейски парламент – Кристиан Вигенин и за Парламентарни избори в Пловдив-град – Иван Петков регистрираха листата на социалистите в 6-та РИК. Те бяха придружени от останалите кандидати на БСП в града под тепетата. След Петков на второ място е Катя Стоилова, а на трето Теодора Николаева. В листата..

публикувано на 07.05.24 в 13:12
Снимката е илюстративна

Арестуваха трима хулигани, сбили се с полицаи в Пазарджик

В Пазарджик трима хулигани са арестувани след пиянска свада и бой с полицаи. Инцидентът е станал вечерта на Гергьовден в известния като ромски квартал „Изток“ след  подаден сигнал за шумно празненство.  На мястото веднага пристигнал автопатрул, който опитал да въведе  ред и призовал празнуващите да намалят кънтящата от мощна озвучителна уредба..

публикувано на 07.05.24 в 13:00

Днес е последният ден за регистрация на листи за изборите 2 в 1

Остават часове, в които партиите и коалициите могат да регистрират листите си за европейските избори и тези за 50-тото Народно събрание на 9 юни. Днес в 17.00 ч. изтича крайният срок, а на 10 май започва и предизборната кампания. Регистрирани за участие в ЦИК са 22 партии и 11 коалиции. Днес в Пловдив своите листи ще регистрират ГЕРБ-СДС,..

обновено на 07.05.24 в 12:48

ГЕРБ-СДС ще се борят за 4 депутатски места от Пловдив област

Това обявиха  Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев и водачът на листата Цвета Караянчева, които регистрираха в РИК кандидатите за народни представители на коалицията.  Караянчева благодари за номинацията и заяви, че е щастлива да бъде начело на листите както за област Пловдив, така и за Кърдажли. Тя обясни, че ще прави кампания лице в лице,..

публикувано на 07.05.24 в 12:30