Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо са важни бързите тестове за ХИВ?

Намалял е броят на Кабинетите за анонимно безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ в страната. От 19 те вече са 12, съобщи в Пловдив директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в столичната Регионална здравна инспекция доц. д-р Ирина Гайтаневска. Това стана по време на двудневна работна среща по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции в Република България в периода 2021-2025 година, която се провежда в Пловдив. 

Графиките по отношение на КАБКИС, показват, че нивата на изследваните за ХИВ и СПИН в тях от началото на ковид пандемията рязко са спаднали, почти до нулеви стойности. След края ѝ, за миналата година, през столичния кабинет са преминали 170-180 души, а толкова са били изследвани само за два дни през 2019 година. 

Според епидемиолога проф. д-р Радка Аргирова това се дължи на това, че вече знаят, че като се открие, че са заразени с ХИВ има терапия, знаят, че терапията и проследяването са безплатни и чак толкова много не се притесняват. По думите ѝ това не е правилно, защото засяга и техните партньори. Тя посочи, че бързите тестове за ХИВ имат много предимства. 

"Предимствата са първо, че много рано става откриването на това, че си заразен с ХИВ, което много бързо води до лечение и не се позволява да се стигне до СПИН. А в същото време се намалява силно възможността да зарази друг човек. Така че това има и лично, и обществено значение", поясни епидемиологът.

Бързите тестове от четвърто поколение са важни и по други причини, обясни шефът на Националната референтна лаборатория по ХИВ към Националния център за заразни и паразитни болести доц. Ивайло Алексиев.

"Когато човек се изследва в лаборатория с лабораторен тест, се изисква време, за да се извърши самото изследване. През това време този, който се изследва, се прибира вкъщи и трябва повторно да отиде в лабораторията или да си потърси теста. Статистиката показва, че една голяма група хора не го правят, не се връщат и не си търсят резултата от изследването. А като се направи бързия тест, още веднага разбират, че има някакъв проблем и е възможно още на момента някой да им обясни какви са вариантите, че трябва да се направи потвърдително изследване", каза той. 

Двамата епидемиолози не съобщиха какъв е броят на заразените и болните от ХИВ в страната към момента. Според доц. Алексиев статистиката обаче показва, че голяма част от хората с ХИВ имат инфекция, която не е диагностицирана навреме.

"Статистиката показва, че една голяма част от хората, които ние диагностицираме, имат инфекция, която е траяла години наред. Това са хора, които имат пропуснати ползи, не са били диагностицирани на време, като се появяват при нас със заболяване, което вече е сериозно и възстановяването на имунната система става много бавно", допълни биологът. 

Доц. Аргирова пък посочи, че вниманието на обществото по отношение на ХИВ и СПИН трябва да не се притъпява. По думите й има само един начин човек да се предпази от заразяване с тежката инфекция - безопасният секс. 

По време на работната среща бяха представени начините за предоставяне на социална подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, а също и ролята на Български червен кръст в промоцията на здраве и превенцията на ХИВ сред младите хора. Експерти по сигурността пък обясниха как трябва да се защитават личните данни и как да се обработват чувствителните данни , касаещи условията и реда за изследване, съобщаване и отчет на заразеност с ХИВ. Днес срещата продължава с кръгла маса, на която ще се проведе заключителна дискусия по темата. 

Чуйте още в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22