Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли спасение от песимизма, с гост Донка Дойчева (част 2)

Сезон 2, Епизод 8

| обновено на 29.01.24 в 11:27

Продължаваме с втората част от гостуването на Донка Дойчева - психолог и политолог - с която започнахме в епизод 7 да дискутираме аспекти на оптимизма като мироглед и основа за взимане на решения. Но може ли оптимизмът да бъде насърчаван? Донка определя оптимизма като некогнитивно (меко) умение, което може да бъде тренирано и развивано. Други такива качества са например любопитство, целеустременост, съвестност и устойчивост.


Като родители имаме отговорност да насърчаваме тези меки умения, дори в известен смисъл повече отколкото когнитивните (твърдите) умения. Трябва да предпазваме децата от заразата на системния песимизъм, който за съжаление се подхранва от модела на съвременното образование.

Един похват за култивиране на оптимизъм е разбиването на пътя към целта на малки стъпки. Друга техника е приемането на грешките и провалите - без срам и без тъпчене на едно място - научаване на уроците и продължаване напред. За разлика от песимиста, оптимистът не приема, че грешките са общовалидни, постоянни и вечни. И за двете техники намираме потвърждение и подкрепа в техники на икономическо мислене, за които говорим в този подкаст. Например за разбиването на решението на малки стъпки посветихме цял епизод в сезон 1 - “Силата на малките стъпки”.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Имаме свръхпроизводство на електроенергия

"Не смятам, че има опасност от разко повишаване на цените на електроенергията", коментира енергийният експерт Иван Желязков. По думите му,  в момента има намалено потребление на ток в бита и в индустрията, а в същото време има свръхпроизводство на електроенергия. "На енергийната борса в изтеклите петък, събота и неделя сме свидетели дори и на..

публикувано на 29.05.24 в 17:01

Все по-трудно и по-скъпо става днес производството на череши

За реколтата с череши през тази пролет, за високите цени и за реализацията до трапезата - говорим с  Тодор Попов , регистриран земеделски производител, който има черешови градини до Пловдив. Тодор Попов каза, че през тази година - времето се е оказало неподходящо за производството на череши, защото през април имаше температури до и над 30 градуса,..

публикувано на 29.05.24 в 09:29

Държавата ще осигури средствата за карловските села

Държавата ще осигури всички необходими средства за дофинансиране дейностите по възстановяване на инфраструктурата в пострадалите от наводнението карловски села  през 2022 г.  Това увери областният управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев. Поводът е утрешната блокада на Подбалканския път и на прохода "Троян – Кърнаре" заради недостатъчното и..

публикувано на 28.05.24 в 16:58

Погребението на Фердинанд у нас е исторически справедливо

Напълно закономерно, въпреки известното закъснение, е връщането на тленните останки на цар Фердинанд в България. Така смята историкът от ПУ „Паисий Хилендарски“ доц. Тодор Радев. Той коментира нееднозначните оценките за неговото управление, свързано със абдикацията му след трите национални катастрофи. Но те, казва историкът, са..

обновено на 28.05.24 в 16:54
проф. Христо Матанов

Борбата за църковна власт продължава, но става потайна

Професор Христо Матанов коментира в програма "Ден след ден" избора на епископ Арсений за Сливенски митрополит и битката за патриаршеския пост. Според него синодът може да избере вече патриарх, защото е попълнен след избора на Сливенския митрополит. Той е категоричен обаче, че с този избор  митрополит Николай има още един глас в своя полза в битката..

публикувано на 28.05.24 в 16:12