Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът гледа мерките на четиримата участници в група за изнудване (обновена)

| обновено на 26.01.24 в 11:04
2
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

С белезници бяха докарани в съдебната зала преди минути четиримата участници във въоръжената организирана престъпна група задържани за изнудване и заплахи към фенове на ФК "Ботев". 

Окръжна прокуратура Пловдив поиска от съда постоянен арест за четиримата, сред които са и двама полицаи от Първо и Трето РУ в Пловдив - Галин Колев и Мартин Ламбрев. Другите двама арестувани са Въльо Петков, зам.- търговски директор на ПФК "Ботев" и Милен Стоянов, шеф на охраната на двете бази на ПФК "Ботев".

На трима от участниците в групата, ръководена от Въльо Петков, са повдигнати обвинения за изнудване и участие в ОПГ, а спрямо Мартин Ламбрев до повдигнати 4 обвинения които предвиждат от 3 до 10 години затвор и 5 до 15 години зад решетките. Въльо Петков има 9 осъждания, за някои от тях е реабилитиран.

Докато адвокатите на четиримата четяха материалите по делото, на Галин Колев му стана лошо и се наложи да му донесат вода и да отворят прозореца в съдебната зала. Той бе докаран от УМБАЛ "Св. Георги". 

Разследването на престъпната схема е установило, че в края на миналата година четиримата чрез заплахи и сила са отнели 35 000 лева от двама души, както и че са заплашвали фен на футболния „Ботев“.

Стана ясно, че до момента са разпитани 12 свидетели. "Има обосновано предположение, че задържаните са извършили престъпление. Има и опасност те да се укрият или да извършат друго престъпление", посочи прокурорът по делото Костадин Паскалев.

Той поиска постоянна мярка задържане под стража. Според него всяка друга мярка ще бъде неадекватна заради опасността те да извършат друго престъпление и да попречат на разследването.

Според адвоката на един от  задържаните Евдокия Кемалова обвиненията срещу тях са скалъпени, за да се поеме управлението на ПФК  "Ботев" от други хора.

Адвокатът на Въльо Петков Константин Давчев заяви, че обвиненията са несъстоятелни и изтъкна, че Петков е с тежко здравословно състояние, гръбнакът му е опериран и има 8 винта. Срещу Петков са подадени жалби от двама мъже от Димитровград и един Стара Загора. Жалбите в окръжната прокуратура в Хасково са за изнудване за невърнати пари и заплахи с оръжие, но според адвоката жалбоподателите са криминално проявени и показанията им са противоречиви. Затова той поиска по-лека мярка. 

Защитникът на Галин Колев посочи, че след обвиненията за участие в наказателна бригада срещу фенове на Ботев, му е взето оръжието, но е продължил да работи. Той бил изряден служител, но бил в болнични заради скъсан менискус до 9 февруари. Здравословното му състояние не е добро, има камъни в бъбреците и жлъчката и др. Според адвоката липсата на доказателства се заменят с внушения за предполагаеми престъпления. По думите на юриста всички лекари трябва да са извършили документни престъпления, за да са фалшиви болничните му, за което срещу него има дисциплинарна проверка. 

Мл.инспектор Мартин Ламбрев пък не би се укрил и не би извършил други престъпления, подчерта, адвокатът му и поиска по-лека мярка. Ламбрев заяви пред съда, че в живота си е бил дисциплиниран човек, тренирал е бойни изкуства. "Всеки един служител, който дава добри резултати те се отразяват на неговия началник, защото ако те не работят, значи той не си върши работата. Тези лица с жалбите срещу нас, са тези, които задържам за трафик на бежанци и мигранти други престъпления, за което съм дал информация в дирекция вътрешна сигурност", обясни пред съда Ламбрев.


По публикацията работи: Стоян Терзиев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Младеж загина, след като колата му се преобърна на АМ "Тракия"

21-годишен младеж от Чирпан е загинал при катастрофата на 74-ия км на магистрала Тракия тази сутрин, съобщиха от МВР. Инцидентът стана в платното в посока Бургас около 09:30 часа. Младият мъж е пътувал сам в колата си "Фолксваген". По всяка вероятност той е изгубил контрол над автомобила, като той е преминал през мантинелата, през оградата, отстрани..

публикувано на 18.05.24 в 12:33

Карлово избира „Царица на розата“

Тазгодишната „Царица на розата“ в Карлово за първи път ще бъде избирана на открита сцена. Конкурсът за най-красива и атрактивна девойка от Розовата долина се организира традиционно в навечерието на Празника на розата, който тази година е насрочен за 25 май. Началото на спектакъла е от 17.30 ч. на централния площад „20 юли“, когато всички 12..

публикувано на 18.05.24 в 10:29

65 мил. лева очаква област Пазарджик по европроекти

Област Пазарджик е на второ място след Пловдив по изпълнени европроекти в Южен централен район, стана ясно по време на конференцията „Европа на Балканите. Общо бъдеще“, организирана от БТА. По оперативни програми са реализирани 1750 проекти на стойност 500 милиона лева. Към края на миналата година, община Пазарджик е реализирала 767 проекта на стойност..

публикувано на 18.05.24 в 09:27

Европейска нощ на музеите за 20-ти пореден път

Тази година Европейската Нощ на музеите съвпада с Международния ден на музеите – 18 май. Европейската Нощ на музеите се организира за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват още в първото й издание...

обновено на 18.05.24 в 08:39

Засилени мерки за сигурност заради мача между смърфовете и "Левски" на "Лаута"

Заради футболния мач между „Локомотив“-Пловдив и „Левски“ на „Лаута“ полицията предприема мерки за обезпечаване на обществения ред. На изградените контролно-пропускателни пунктове на входовете на стадиона публиката ще преминава през полицейска проверка, като задължително трябва да се представи документ за самоличност.  Деца до 14 години влизат..

обновено на 18.05.24 в 08:39