Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече приходи и дисциплина предвижда бюджета на Пловдив

Граждани поискаха завършен ремонт и нова сграда за гимназиите

Общественото обсъждане на проекта за бюджет на Община Пловдив за тази година се проведе в залата на Общинския съвет.  

Кметът на града Костадин Димитров и всичките му заместници представиха основните параметри на финансовата рамка  за 2024 година, която е в размер на близо 684 млн. лв.  От тях  384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

За първи път общественото обсъждане  се прави в почивен ден, но на него присъстваха най-вече районни кметове, общински съветници, представители  на администрацията, политически и граждански активисти. 

Целта е плавно преминаване от стар към нов мандат и начало на нови проекти, подчерта кметът Димитров

По думите му сред приоритетите са завършването  на започнатите обекти и започване на нови инфраструктурни проекти, инвестиции в образователната система, развитие и благоустройство на градската среда, проектиране на паркове и зелени системи.

Сред обектите са подлез „Модър - Царевец“, чието завършване се очаква в края на март – началото на април, двата  стадиона, строежът на олимпийския плувен комплекс, ремонт на Кукленско шосе, разширението на ул. „Царевец“, завършване на Дондуковата градина и др. 

Димитров подчерта, че целта е тази година да се  завършат започнатите проекти и едновременно с това да се проектират нови, от които Пловдив има нужда.

Заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова напомни, че най-важните признаци на един бюджет са приходната и разходната част:

Считам, че финансовата рамка трябва да се оценява в края на бюджетната година по това дали е изпълнила целите си и заложената приходност и разходност

Петкова представи основните параметри на бюджета на Пловдив, като допълни, че в него се акцентира на дисциплина, сигурност и приближаване до реалните приходи. Местните данъци и такси няма да се увеличават, но ще има актуализация на таксите за технически услуги, административни такси, управление на общинско имущество, разрешения за строеж. Главният финансист на общината  уточни, че капиталовите разходи са за над 123 милиона лева.

Най-много средства от разходната част – 41%, са предвидени за сферата на образованието, а ресорният заместник-кмет Владимир Темелков обясни приоритетите и проектите пред екипа му.

Преди дискусията стана ясно, че в администрацията са входирани три писмени предложения за осигуряване на средства.  Две от тях са от граждани и са свързани с проектирането и строежа на новата сграда на Математическата гимназия и ремонта на Хуманитарната гимназия.  

Според учителя Елена Филипова общината е заложила недостатъчна сума - 2,5 млн. лева от собствените приходи за започналия ремонт на Хуманитарна гимназия, но Костадин Димитров увери, че се водят преговори с правителството за допълнителна субсидия. Заместникът му Темелков допълни, че за строеж на сграда на ОУ "Княз Александър I" от Община Пловдив са подадени документи за финансиране по национална програма на МОН.

Ивайло Спасов настоя в бюджета да се заложат пари за конкурс за проектиране на новата сграда на Математическа гимназия до хотел SPS. Кметът Димитров обеща, че ще има конкурс, а заместникът му Темелков

обясни, че се предвиждат три етапа на строителството като сега започва етап 1 за учебната сграда, която ще струва около 18 млн лева и общината ще направи всичко възможно, за да осигури средствата. 

В  хода на обсъждането стана ясно, че от „Съединени за Пловдив“ са представили предложение за финансиране на 19 проекта за 15 милиона лева.

Присъстващите поставиха въпроси за осигуряване на средства за почистване на река Марица, доизграждане на велоалеите, изграждане на паркинги, Зоологическата градина, реконструкцията на Рогошко шосе, зелената система и други. 

На всички запитвания и предложения бе даден отговор от кмета  или неговите заместници.  

Предложенията и дискусията от днес ще бъдат протоколирани и по решение на местната власт могат да бъдат приети за разглеждане по време на гласуването на бюджета в ОбС.  

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Поевтинява годишната транспортна карта в Пловдив, билетите без промяна

Реформи, обобщени в доклад за състоянието на градския транспорт  и цялостната транспортна схема предлага за обсъждане в Общинския съвет и гражданите новият заместник-кмет по транспортните въпроси на Пловдив Савина Петкова.   След задълбочен анализ се предлага рязко намаление на годишната карта за градски транспорт, две нови автобусни линии,..

обновено на 23.05.24 в 10:25

Пловдивската полиция обяви мерки срещу пътния травматизъм

Изграждането на различни инженерни съоръжения, препятствия и други методи за ограничаване на скоростта в Пловдив, искане за още видеокамери и пътни знаци – това са част от пакета предложения към общината за повишаване на пътната безопасност в града – съобщи началникът на областната дирекция на МВР  старши комисар Георги Чергов.  Това е..

обновено на 23.05.24 в 09:27

Почина журналистът и автор на "Великите европейци" Пламен Асенов

Внезапно ни напусна Пламен Асенов. Авторът на поредицата "Великите европейци" само преди седмица представи петия том с истории за забележителни личности, разказани в ефира...  Пламен Асенов е журналист от 1981 година. Работил е за вестниците "Нов живот" - Кърджали, "Демокрация" и "Подкрепа". От 1991 до 2005 е журналист в българската редакция на ВВС...

обновено на 23.05.24 в 09:27

Жълт код за обилни валежи е обявен за днес

От Националния институт по метеорология и хидрология издадоха за днес жълт предупредителен код за интензивни валежи.  Силен дъжд се очаква за няколко области, сред които са  близките Пазарджик, Стара Загора и Смолян.  Предупреждението за Пловдивска област визира вероятност от силни дъждове в северната и част,  Карловския регион.  Днес..

обновено на 23.05.24 в 06:36

Специалната награда "Пловдив" получи Йордан Велчев! Честито!

На официална церемония в Драматичен театър-Пловдив се връчват наградите „Пловдив“. Отличията са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров и тя отиде при Йордан Велчев.   "Аз съм изключително развълнуван. Но винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим..

обновено на 23.05.24 в 06:36