Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивските ученици приключват онлайн срока заради грипа

| обновено на 29.01.24 в 10:31
Снимка: БГНЕС, архив

От днес до 2-ри февруари учениците в Пловдив и областта ще учат онлайн, реши още в края на миналата седмица Областния щаб за борба с грип и респираторни заболявания. 

Причината е, че продължава да се покачва броят на заболелите от грип, а най-много са болните в училищна възраст. 

5-ти февруари е неучебен, поради междусрочната ваканция. До тогава се удължава и срока на въведените противоепидемични мерки - забрана на свижданията в болниците, женските и детските консултации, спиране на имунизациите. 

Засилен остава филтърът в детските градини и ясли, за да не допускат болни деца в тях. Освен онлайн обучението, се прекратяват и извънкласните  занимание на учениците.

30% от изследваните проби в Национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А, коментира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Сийка Димчева и уточни, че се е увеличил  натискът върху здравната система, както при общопрактикуващите лекари, така и в болниците.  

Свободните легла в детските, инфекциозните и в отделенията, където се лекуват белодробни и респираторни заболявания са под 30%. 

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова обясни, че учениците минават онлайн, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си. 

Тя допълни, че е създадена организация в училищата за онлайн обучението. 

На 5-ти февруари щабът отново ще се събере. Тогава ще стане ясно дали кметът на Пловдив Костадин Димитров  ще даде на учениците три дни допълнително ваканция.

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Очакват се валежи, има условия за градушки

Над страната днес ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Около и след обяд на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология. Ще има условия за градушки.  Значителни по количество ще са валежите в Западна и Централна България. Ще духа слаб до умерен вятър..

публикувано на 08.05.24 в 07:24

ГЕРБ-СДС ще се борят за 4 депутатски места от Пловдив област

Това обявиха  Областният координатор на ГЕРБ Георги Мараджиев и водачът на листата Цвета Караянчева, които регистрираха в РИК кандидатите за народни представители на коалицията.  Караянчева благодари за номинацията и заяви, че е щастлива да бъде начело на листите както за област Пловдив, така и за Кърдажли. Тя обясни, че ще прави кампания лице в..

обновено на 08.05.24 в 06:39

В Пловдив се провежда кампанията „По-високи доходи с твоя синдикат“

Президентът на КНСБ Пламен Димитров и вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов ще посетят Пловдив в рамките на започналата в началото на месец април национална кампания на конфедерацията под мотото „По-високи доходи с твоя синдикат“.  Те ще проведат срещи с кмета на Община Пловдив Костадин Димитров, с ръководството на..

обновено на 08.05.24 в 06:38

Известни имена в борбата срещу човешкия папилома вирус в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

публикувано на 08.05.24 в 06:38

Борислав Инчев води листата на "Синя България" в Пловдив

Бившият кмет на район „Южен“ и настоящ общински съветник от „Браво, Пловдив“ Борислав Инчев е водач на листата кандидат-депутати на „Синя България“ в Пловдив.  Той е от гражданската квота, съобщиха от коалицията, в която влизат партиите „Консервативно обединение на десницата“, „Консервативна България“, НДСВ, БДФ, ДБГ, движение „Демократично..

публикувано на 07.05.24 в 18:28