Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След отпадането на таксите за държавна поръчка във вуз:

Достъпът до висше образование за талантите ще се облекчи

В програма "Точно днес" говорим за актуалното, висшите учебни заведения у нас не събират такси за втори семестър. Те очакват промените в Закона за висшето образование, базирани на решение на Министерски съвет -  обучението, държавна поръчка да става по нов ред, по предложение на правителството без такси за студентите и докторантите, държавно обучение.

Темата е в разговор с ректора на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева-Новак. Тя каза, че предложението е изненадало повечето от ректорите на държавните висши учебни завадения, които участваха в среща на 29 януари в МС. 

"Семестриалните такси отпадат изцяло за всички студенти, които са приети държавна поръчка, още от втори семестър на тази учебна година, това е изненада за повече от нас, защото не бе обсъждана такава възможност. Подобна среща с ректорите и МОН имахме миналата седмица, и тогава не говорихме по темата", уточни проф. Новак. Според нея това е облекчение за много от семействата на техните студенти в АМТИИ.

"Статистиката сочи, че има демографска криза у нас, и това ново предложение е сериозен рестарт на финансиране на висшите училища. По този начин няма да гоним многото студенти, а качеството на обучението", подчерта проф. Новак. Тя подкрепя реформата, която предлага акад. Николай Денков, включително и академичното израстване на кадрите в системата на висшето образование. 

"Всичко това трябва да става, на фона на консолидирано мнение от гилдията, която дава предложения за академичното развитие. Аз лично подкрепям отпадане на таксите, но първоначалната еуфория трябва да отстъпи място на трезвите анализи, за плюсовете и минусите, каза проф. Новак. По думите й политиката, която провеждат в АМТИИ дава финансова сигурност за тях, в същото време бюджетът на държавата трябва да осигури 120 млн. лева, за да се компенсират таксите. 

"Надяваме се, че мерките няма да бъдат само за този семестър, който предстои, а занапред дългосрочно", подчерта ректорът на АМТИИ-Пловдив. Тя уточни, че субсидията за студент не може да осигури дефицита по издръжката на висшите училища. 

"Освобождаването от такси студентите  е нещо което ми харесва, защото съм го виждала в Полша и много европейски страни, но ние трябва да търсим допълнителни пакети, които да допълват капитал разходи, разходите за стипендии и разходите за заплати. По някакъв начин ректорите компенсират с тези събрани средства и увеличението на заплати на неакадемичния състав, които са на нисък минимум", заяви проф. Новак. При тях таксите са от 700 до 1000 лева, като за педагогическото направление не се заплащат такси. 

Събранието за избор на нов ректор на академията ще се проведе на 15 март 2024 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14
Теодор Славев

Най-лошият сценарий е да отидем на избори през есента

По политическите завои минаваме в понеделник с д-р  Теодор Славев , политолог от Българския институт за правни инициативи.  Днес президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат на ГЕРБ-СДС.  За очакванията - разговор в програма "Точно днес" с д-р Славев, той отбеляза: "Може да говорим за рисковете от кабинет на малцинството, отколкото за..

публикувано на 01.07.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08