Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фишинг имейли са сред най-популярните кибер атаки у нас

Инж. Иван Янчев
Снимка: Радио Пловдив, Даниела Добрева

Семинар за безопасно ползване на Интернет ще се проведе в Аулата на Техническия университет, филиал Пловдив днес. Инициативата е съвместна, между Студентския съвет към висшето учебно заведение и местната структура на Българския младежки червен кръст, чиито доброволци ще присъстват на обучението. Поводът за обучението е Международният ден за безопасен интернет, който се отбелязва всяка година във втория вторник на месец февруари. Организации, училища и библиотеки от над 150 държави се включват в инициативата, целяща да предпази младите хора от рисковете при използването на световната мрежа. 

Един от лекторите ще бъде асистентът и докторант в катедра „Компютърни системи и технологии“ инж. Иван Янчев, който ще обясни на участниците в семинара кои са основните видове кибератаки и как могат да предпазят от тях. Според него рисковете в киберпространството са много, но и от години големите международни компании се опитват да филтрират част от заплахите.  

В повечето случаи хакерите успяват да заобиколят защитите на големите интернет компании. Така често получаваме в електронните си пощи фишинг имейли. Те са сред най-популярните атаки у нас, а с тях хакерите ни карат да отворим някакъв линк. Той може да зарази компютъра или устройството ни с компютърен вирус, който да унищожи данните ни. 

Може обаче да се излъжете и да отворите линк, ако очаквате имейл от дадена организация – банка, държавна институция или социална мрежа. Тогава колкото и да сте сигурен, че можете да се предпазите, по невнимание може да отворите фишинг имейл, обяснява инж. Янчев.

По думите му за хакерите и кибератаките възраст няма. Като цяло по-податливи са по-малките – децата, които нямат опит и възрастните, които са по-далеч от технологиите и са по-доверчиви. Точно те могат да бъдат измамени най-лесно. Но и останалите не са застраховани.  

Напоследък на мода са кражбите на профили в социалните мрежи от хакери. Според инж. Янчев целта на хакерите е да заплашат някого или да получат финансова облага, т.е. откуп за данните, които са откраднати. В Международния ден за безопасен интернет, той съветва най-вече да се използват сайтове, които са познати и на които може да се има доверие, както и най-популярните търсачки, защото те филтрират трафика. 

На семинара освен инж. Иван Янчев, областният координатор на БМЧК Ана Лимонова ще запознае участниците в семинара с понятието „Медийна грамотност“ или как да разпознават фалшивите новини. След като преминат обучението, доброволците на свой ред също ще станат лектори в учебните заведения в областта, където ще запознаят връстниците си с рисковете, които крие киберпространството. 

Това е поредна инициатива на БМЧК-Пловдив за отбелязване на Международния ден за безопасен интернет. Тази година в нея се включват и студентите от Техническия университет в Пловдив. 

Чуйте повече в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50