Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Смолян пита защо се бави ремонта на Планетариума

Общински съветници от групата „Нашият Смолян“ посетиха Планетариума в Смолян, опитвайки се да получат информация относно напредъка по проекта за ремонт и доставка на ново оборудване. Съветниците не бяха допуснати в сградата от директора на Планетариума Цветелина Генчева и заместник-кмета Марин Захариев с мотив, че не би следвало да се пречи на инсталационните работи, които се извършват в момента в помещенията. Представителите на „Нашият Смолян“ заявиха пред Марин Захариев опасенията си от просрочването на проекта, който е трябвало да бъде приключен в края на декември 2023 г.

Съветниците от „Нашият Смолян“ са получили сигнал от граждани на Смолян, обезпокоени от забавения ремонт на Планетариума. Авторите на сигнала настояват общинарите да извършат проверка докъде са стигнали ремонтните дейности и доставката на нова апаратура. Стефан Сабрутев от групата „Нашият Смолян“ изрази сериозни опасения, че дейностите и доставките на апаратура ще трябва да се заплатят от общинския бюджет, тъй като проектът е следвало да бъде отдавна приключен и отчетен.

Проектът „Обновяване и енергийна ефективност на културна инфраструктура – сграда на Планетариум Смолян" се финансира от два източника - безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Региони в растеж“ и финансов инструмент, който е нисколихвен заем според информация от Марин Захариев. По думите му безвъзмездната помощ е приключила към края на 2023 г., а финансовият инструмент трябва да завърши до април. В момента се извършват инсталационни дейности по новото оборудване, за които се планира да приключат до края на април, заяви заместник-кметът.

Представителите на „Нашият Смолян“ възразиха срещу недопускането на съветници до сградата на Планетариума. Групата съветници казаха, че очакват на следващата сесия на Общинския съвет да получат пълна информация по ремонта и изпълнението на проекта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21