Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделските протести вероятно случайно съвпадат с ротацията

Любомир Стефанов
Снимка: БГНЕС

Вероятно е случайно, че земеделските протести се случват месец преди ротацията. Надявам се, да не бъде злоупотребено с тях, но е хубаво, че се политизира, защото трябва да се вземат мерки за разрешаване на проблема. Дано протестите да не се използват за партизански игри. Това коментира политологът Любомир Стефанов в предаването „Ден след ден“.

Подчерта още, че политическата употреба на всяко публично недоволство вече се превръща в традиция.

Според политолога Любомир Стефанов в преговорния процес между земеделци и власт е ясно, че ще трябва да се направят компромиси и от двете страни, за да се постигне крайната цел – работещо селско стопанство.

„Властта трябва да се сети, че за малка икономика като българската отвореният пазар в ЕС е голямо предизвикателство, ако няма елемент на подсигуряване на домашното производство.

Властта (изпълнителната и законодателната) не успява да комуникира и затова се повтаря това, което се случи преди половин година. Фермерите излизат и този път доста по отчетливо демонстрират проблемите си“, каза Стефанов.

Според него до ескалация на напрежението у нас няма да се стигне, тъй като фермерите трябва възможно най-скоро да се захванат с подготовката на сезона. Именно заради това и действията им са по-резки и крайни.

За разменените реплики между ПП и ГЕРБ по повод поста на външния министър Любомир Стефанов коментира, че постът е много важен и то не само през тази година, но и през следващите.

„Аргументът на Петков е по-скоро целесъобразен, тъй като външният ни мистър ще трябва да е много активен“, каза Стефанов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09