Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да има или не Общински културен център в Смолян

| обновено на 08.02.24 в 16:47



Трупата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян не приема предложението на кмета Николай Мелемов в сградата на театъра да се съберат и останалите културни институции на града, обединени в Общински културен център.


Актьорите смятат, че обединението ще е във вреда на работата на театъра.  За Радио Пловдив Румен Бечев, директор на Смолянския театър, посочи, че сградата е общинска и те ползват само част от нея. Предложението за Общинския културен център той определи като „безсмислено и глупост“. Бечев смята, че в сградата трябва да се помещава единствено театърът.

На пресконференция днес актьорите припомниха, че обединението  е предлагано от Николай Мелемов и през 2022 година. В предложението си до Общинския съвет кметът се позовава на предложение на Адриан Петров, главен експерт в общината и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Родопа“ да се осигури нормална среда за работа на съставите на театъра и ансамбъла.

Целта, според Адриан Петров, е центърът да стане второстепенен разпоредител с бюджетни средства, ще има собствен целогодишен бюджет и така ще се отделят много по-лесно средства за ремонти и поддръжка на сградата.

"Който иска да я вземе ( сградата). Въпросът е някой да я стопанисва. Да, всички ползват, но никой не стопанисва. Примерът, който искам да ви дам, че в тази сграда има 32 тоалетни, а в продължение на 6 години нямаше нито една чистачка".

Предложението на кмета за създаването на Общински културен център „Николай Хайтов“ ще се гледа на утрешната сесия на смолянския Общински съвет. Съветниците от "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че са против. В Смолян утре ще е и министърът на културата Кръстю Кръстев и се очаква той също да бъде ангажиран със спора около предлаганото от общината обединение.

По публикацията работи: Емил Костов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33