Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Пловдив иска да рестартира проекта за зоопарк

В бюджета ще бъде отделена и сумата от 1 милион и 500 хиляди лева за почистването на река Марица

Снимка: 24plovdiv.bg

В проекта на бюджет на Община Пловдив са заложени два приоритетни проекта – за рестарт на Зоологическата градина и за почистването на река Марица. Това обяви пред Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов.

Община Пловдив прави нов опит за рестарт на проекта за Зоологичската градина. Тази година в бюджета на Зооветеринарния комплекс са предвидени 100 хиляди лева, които ще бъдат използвани за възстановяване на седем хабитата. Това ще даде възможност на администрацията да кандидатства за техническа подкрепа и вече е пусната обществена поръчка, обясни Иван Стоянов:

„Има три фирми, които са се явили. В момента се разглеждат офертите. С тази техническа подкрепа и помощ можем да кажем колко хабитата са нужни на Зоологическата градина, само консервационни дейности или и дейности за размножаване могат да се извършват там. И тогава можем да кандидатстваме за приблизителна сума от 5 милиона лева за възсановяването и пускането в екслоатация на Зоологическата градина. Нашата цел е да можем до края на мандата да я въведем в експлоатация“, обясни пред Радио Пловдив заместник-кметът Иван Стоянов.

Заместник-кметът допълни, че в бюджета на Пловдив ще бъде отделена и сумата от 1 милион и 500 хиляди лева за почистването на река Марица. След като Комисията за защита на конкуренцията и ВАС се произнесоха, беше сформирана нова комисия, която да разгледа наново постъпилите три оферти. След приемането на финансовата рамка на града ще се избере изпълнител. Ако няма обжалване и процедурата свърши до края, почистването на реката ще започне с общински средства.

„А ние с ново искане, с постановление на МС, ще искаме тази сума да се възстанови в бюджета на Община Пловдив“, обясни Иван Стоянов.

Средствата ще са достатъчни за цялостно почистване на дървесна и храстова растителност. На следващ етап ще се търсят варианти за цялостно почистване на реката и изгребване на наноси.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17-годишно момиче е в УМБАЛ "Св. Георги" след ПТП-то при с. Върхари

17-годишно момиче е настанено за лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, след като пострада при тежка катастрофа по главния път от Кърджали към ГКПП Маказа, в района на село Върхари.  На този етап няма повече информация за състоянието й.  Общо четирима са приети за лечение в болници. Трима от тях са настанени в Отделението по анестезиология и..

публикувано на 12.05.24 в 16:49

С близо 20 % са се увеличили ягодовите насаждения в Кричим

Площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20 % спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на 2-рото издание на фестивала на ягодата в гр. Кричим. Тя обясни, че през последните години..

публикувано на 12.05.24 в 15:08

Община Пазарджик няма разрешително за почистване на Марица

Община Пазарджик не разполага с комплексно разрешително за почистване на коритото на река Марица. Това затруднява отстраняването на гъстата растителност, която крие риск при евентуално покачване на нивото на водите през пролетния сезон. Общинското ръководство е стартирало процедурата за получаването на разрешително.  В момента коритото на..

публикувано на 12.05.24 в 12:42

Леко поскъпват някои основни храни, плодове и зеленчуци

Минимално повишение на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци на борсите в страната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците от внос поскъпват с 3,5 на сто до 2,38 лева за килограм, а оранжерийните - с 6,7 на сто до 3,02 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 12.05.24 в 08:32

Ути Бъчваров готви на фестивала на ягодата в Кричим

Втори ден продължава фестивалът на ягодата в Кричим , който се провежда на площад „Обединение“.  Местни производители представят продукцията си на специалната „Алея на ягодата“, има фолклорна програма и кулинарна изложба с дегустация.  Ути Бъчваров ще организира кулинарно шоу с рецепти на база ягоди. Една от тях ще бъде домашен сладолед. 

публикувано на 12.05.24 в 08:28