Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Графиката и поезията си дават среща в галерия „Артистика“

| обновено на 08.02.24 в 17:16 | Интервю

„Рисуването храни окото, както поезията храни ухото, което ще рече, че и двете хранят душата“

Сюзън Вриланд

На 14-ти февруари, от 19 часа, галерия „Артистика“ ви кани на една  дългоочаквана среща на поезията, графиката, музиката и виното.

Поканата идва и от името на Теодора Богоева-сестра и Иван Богоев-брат, които представят съвместно изложба „Графика“ и стихосбирката „Катарзис“. Грифики и живопис ще представи Иван Богоев, неговата сестра Теодора Богоева представя втората си стихосбирка „Катарзис“. Първата съвместа изява, от близо 8 години, те избират да нарекат „Катарзис“.

„Този път се случи съвсем естествено, по наше желание и с помощта на висшите сили. Събрахме нашите творчески потенциали, тя като поетеса със словото си, аз като художник с възможностите на изобразителното изкуство. Графика, живопис и дигитална мултимедия ще се съчетаят в едно единствено място, в един прекрасен звезден час, за да претворят онази любов, която е преминала през катарзиса, през кладите на изпитанията и е достигнала до веслата на лодката на любовта, отново. Тази лодка, която е спасителна. Любовта между мъжа и жената, между майката и детето, любовта, като цяло. Ние, може би, сме минали също през катарзис, по един или друг начин, за да узрее в нас това заглавие. Още повече имаме удоволствието да ни гостува и да ни акомпанира с китарата си един прекрасен китарист, Удо Ангелов, чиято група също се казва „Катарзис“. Сама по себе си думата катарзис носи невероятна сила. И любовта, за да се докаже, че е истинска, да видим истинското ѝ лице, задължително минава през този огън, това пречистване. Прекрасно допълнение към тази изложба ще бъде и участието на съвременните технологии, които се подчиняват на духа, на изкуството. Ще изненадам гостите с рисуване на живо, на мултимедиен екран, посредством графичен таблет и те ще могат да разберат какво предизвиква в мен вдъхновението на момента, докато тече прочитът на определени стихове от стихосбирката на сестра ми Теодора Богоева“, казва Иван Богоев

За гостите ще има и допълнителна музикална изненада, които ще допълни другите изкуства -  слово, живопис и графика.

„ От дете се изявявам в лирическия жанр“, разказва Теодора Богоева. „Поезията е нещо, което получавам свише, като дарба и развивам тази своя дарба през годините. Затова пиша поезия. Това е нещо, което ми се отдава нещо, което ме докосва. Това е нещо, в което се чувствам наистина силна, това е поезията. Поезията развива в мен моята емоционална интелигентност, моято емоционална същност, така се изразявам най-добре. „Катарзис“, тази моя книга, е израз на преминаването на всеки през своя личностен, интимен катарзис. През своето пречистване, преосмисляне на целия житейски път, който е благословен за едно ново и чисто начало. Всъщност, стиховете са представени в два цикъла, любовен и житейски. Те са олицетворение на моите търсения през годините между любовта във всичките ѝ нюанси и моята приземеност, като човек и като личност, търсеща истинските неща в живота. Нека читателите и слушателите на радио Пловдив да продължават да четат произведения от различни жанрове, на различни български автори, защото така се докосват до един по-красив и по-различен свят. Четенето развива нашата емоцианална интелигентност, нашите добри качества и ни прави едни по-извисени, по-щастливи и по-хармонични същества“, казва още Теодора Богоева.

Иван Богоев и Теодора Богоева гостуват в предаването „Вход свободен“.

Чуйте още, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Николай Илчевски

Николай Илчевски с първи роман

Срещнахме се с  писателя Николай Илчевски, който след повече от една дузина книги  ни разказа за раждането на първия си роман - "Гневник на селския кмет". "...Mнозина искат автографи и, когато това е заявено в поръчката, на драго сърце подписвам книгите - при това с голямо старание, а често и с малка рисунка. Казвам това, за да се уточним, че ако..

публикувано на 30.04.24 в 14:50

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23

Преге - предаване за света на книгите, 27.04. - 03.05.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 27.04.2024г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Александър Дюма. Кралица Марго. 692 стр., 5А, Плеяда, 2024. Симон де Бовоар. Неразделните. 152 стр., 4А, Колибри, 2024. Тан Туан Ен. Къщата с вратите. Роман за Съмърсет Моам. 276..

публикувано на 29.04.24 в 11:49

Силвия Кацарова си върна забранените песни

След три годишна забрана да изпълнява някои от любимите ни хитове, Силвия Кацарова спечели делото и песните отново свободно ще звучат в ефира. “70-ят ми рожден ден стана още по-щастлив, когато адвокатката ми съобщи решението на съда”, сподели новината Силвия в предаването “Снимката на нощта” пред водещата Стефи Стаменова. Три години по-късно в ефира..

публикувано на 29.04.24 в 10:21