Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме и законодателни промени, не само финансиране

Днес с правителството ще подпишем споразумение, което обхваща всички наши искания, заяви в предаването "Точно днес" Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която е член на Българската аграрна камара.

Той уточни, че исканията са в 3 групи - краткосрочни финансови, които обхващат всички сектори на земеделието; законодателни искания и искания, свързани с позицията на България в Европейската комисия за търговията с 3-ти страни и "зелената сделка".

"В България има 200 браншови организации, голяма част от които представляват членска маса 4 до 8 човека. Те обаче са свикнали да водят преговори и да определят политиката на държавата в сектора. Това води до тежки управленчески решения, от които трудно се намира изход. Точно затова преди година създадохме Българската аграрна камара по модел на тези от ЕС", обясни Симеон Караколев. 

Законът за аграрната камара е един от исканията на протестиращите, както и законът за собствеността и ползването на земеделските земи. "В България проблемът с наемането на пасищата е много голям", коментира той и изреди редица проблеми за решаване чрез законодателни инициативи. 

"Нашите преговори се водят с човек от екипа на Мария Габриел, акад. Денков също е уведомен. Ножът е опрял в кокала, ние сме в протестна готовност и няма да оставим тези закони да продължат да буксуват", допълни съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Цялото интервю на Яница Марова със Симеон Караколев е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разговорът за ЕС е важен, грешно е, че нищо не зависи от България

Важният разговор, който трябва да се води преди европейските избори, е за нашето място в ЕС. Това коментира Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП в София по повод Деня на Европа и предстоящите избори. Той добави, че не е вярно, че нищо не зависи от България, защото сме малка държава. Според него от страната ни и нейните..

публикувано на 09.05.24 в 10:57

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19