Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 53 млн. лв ще струва почистването на Пловдив

Малко над 53 милиона лева 266 хиляди лева ще струва почистването и дейностите по управление на битовите отпадъци на Пловдив през тази година, става ясно от план-сметката, която общинските съветници приеха днес без дебати.

За дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване са отделени малко над 15 милиона и 400 хиляди лева, в това число и близо 286 милиона лева за съдове за битови отпадъци. Планираните средства за Общинско предприятие „Чистота“ са в размер на 15 милиона 90 хиляди лева, като 35 000 лева са за Общинско предприятие „Траурни дейности“.

В планираните разходи за тази година е отчетено и увеличението на цената на услугата по преработка на отпадъците на депото в Шишманци – от 29 лева без ДДС на 50 лева без ДДС на тон приет отпадък. За осигуряване на необходимите средства ще бъдат използвани 600 хиляди лева от вече натрупаните отчисления по банковата сметка за чужди средства на РИОСВ-Пловдив за депонирани отпадъци на депото в Шишманци.

През миналата година почистването на Пловдив и дейностите по управлението на битовите отпадъци на града е струвало 47 милиона 187 хиляди лева.

Също без дебат съветниците приеха и Стратегията за управление на общинската собственост за периода 2023-2027 година, като в нея отново приоритет са трите стадиона в града – „Локомотив“, „Ботев“ и „Пловдив“, а също и осигуряване на терени за строителството на нови детски ясли в града, тъй като съществуващите са недостатъчни.

С 40 гласа „за“ и без дебати общинските съветници гласуваха за удостояването на инж. Любозар Фратев със званието „Почетен гражданин“ на Пловдив. Предложението беше направено от съветници от различни групи.

Удостояването на Любозар Фратев с почетното звание е за изключителния му принос в областта на обществения и културен живот на града и по случай неговата 80-а годишнина.

Любозар Фратев е председател на Управителните съвети на Съвета по туризъм в Пловдив и на „Тракийски туристически район“, а също и на Съвета на фондация „Дом за Пловдивската опера“ и на Съвета на директорите на НОВИЗ АД. През годините той е активно ангажиран с дейността на редица обществени каузи. 

В началото на сесията млада жена възпрепятства работата на съветниците. След като й беше дадена думата, тя поиска от общинските съветници да отговорят на няколко въпроса, включително с какво ходят до работа, какви интереси защитават и кой завет на Васил Левски предпочитат.

Думата й беше дадена след като 34-ма съветници гласуваха „за“, като времето беше фиксирано на 3 минути. След като те изтекоха, младата жена настоя веднага да получи отговори от общинските съветници, но част от тях напуснаха залата. Това наложи председателят на Общинския съвет Атанас Узунов да даде кратка почивка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ральо Ралев осъди държавата в ЕСПЧ за 5 200 евро

Европейският съд по правата на човека осъди държавата за ареста на бившия кмет на пловдивския район Северен Ральо Ралев. Днес правителството одобри изплащането на 5 200 евро на Ралев за нарушение на презумцията за невинност. През 2019 г. той е арестуван за подкуп, който е поискал в качеството си на районен кмет. Жалбата съдържа оплаквания..

публикувано на 15.05.24 в 17:16

Алкохолната проба на Кристиан е отрицателна, ранените се подобряват

Няма установено наличие на алкохол в кръвта на 21-годишния шофьор, причинил тежката катастрофа с две жертви на бул. "Руски". Това става ясно от назначената химическа експертиза, съобщиха от Окръжна прокуратура Пловдив. Резултатите от химическата експертиза за наличие на дрога, както и от автотехническата експертиза, все още не са готови...

публикувано на 15.05.24 в 16:27

Обявиха обществената поръчка за ремонта на кино "Космос"

В ход е обществената поръчка за основния ремонт на кино „Космос“ в Пловдив. За  9 900 000 без ДДС, от които държавата отпуска над 4,4 милиона лева бившето кино трябва да бъде преобразено в модерен Културен център.  Проектът е приоритетен за пловдивската община и бе част от списъка с други проекти, за които бе предвидено финансиране от държавния..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Протест в Чепеларе заради полицейски произвол в Хвойна

В Чепеларе се проведе протест заради полицейски произвол на служител срещу собственик на конна база в Хвойна. Протестиращите се събраха пред общината с плакати за справедливо разследване и преминаха в шествие до сградата на Районното управление в Чепеларе. Безсилието, в което съм поставен от институциите, ме накара да организирам този протест,..

обновено на 15.05.24 в 14:16

Рокади в пловдивската прокуратура

Нови заместник-окръжни прокурори има пловдивската Окръжна прокуратура. Това са бившия районен прокурор на Пловдив Чавдар Грошев и Георги Гешев, досега прокурор в окръжната прокуратура.  Назначенията са с решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет. Със същото решение за..

публикувано на 15.05.24 в 14:01