Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 4 години българите стигат стандарта на живот в ЕС

| обновено на 21.02.24 в 09:43
Снимка: БГНЕС

До 4 години българите могат да достигнат стандарта на живот на европейците, прогнозира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според последния анализ на института само 8% ни делят от това да достигнем 70% от средната покупателна способност на гражданите на ЕС. 

Българската икономика догонва европейската с по 2% на година въпреки кризите от последните три години. Ако запазим  темповете на догонване от последните три години, границата от 70% на покупателната способност може да бъде достигната през следващите 4 години. Според анализатора след достигането й скоростта на догонването се увеличава.

Петър Ганев подчерта, че макар последните 35 години България да преживя две хиперинфлации, това не е  попречило на страната ни да догонва с ускорени темпове покупателната способност на останалите страни - членки на ЕС.

"Проблемът ни е твърде ниската база, от която тръгнахме. Получи се така, че ни трябваха цели две десетилетия, за да вдигнем паритета на покупателната способност от 29%  до 60% от средното за ЕС.

Дори и в една година да минеш някои от другите страни трябва да продължим да подържаме тази икономика, за да задържим нивото. Трябва да се опазим от макроикономическия крах от 1997 г.", коментира Ганев и добави, че според него такава опасност няма.

Коментира още, че България за да увеличин напредъка и после да задържим стабилността трябва да поддържаме политики, които правят страната ни по-конкурентноспособна - политики свързани с инвестиции, физически капитал, образование и здравеопазване. 

Сред факторите, които топят разликата в доходите в Източна и Западна Европа са ниските данъци и цени.

По-големият доход не означава автоматично, че човек може да си позволи повече, тъй като разходите за живот варират в различните държави, подчерта Петър Ганев. 

Добави и, че Гърция през последните години губи от покупателната си способност.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

17 афтършока до обяд са усетени в Пловдивско и те ще продължат месеци

17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение снощи от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус от 2,8 по Рихтер бе регистриран в 11:29 часа. Афтършоковете ще продължат и в следващите дни, обясни доц. Пламена Райкова - Цанкова, ръководител на департамент "Сеизмология" към НИГГГ при БАН. Голяма част от тях не са били..

обновено на 18.06.24 в 14:26

Социолози и граждани дискутират "Консервативно и/или либерално"

Дискусионен клуб за консервативни дебати гостува в Пловдив и организира среща със социолозите Андрей Райчев, Кънчо Стойчев и Първан Симеонов.    Дискусията е на тема ,,Консервативно и/или либерално” и ще се състои в Регионалния исторически музей. Дискусионен клуб за консервативни дебати е създаден през 2022 година в Стара Загора..

обновено на 18.06.24 в 11:21
Мария Пиргова

Каквото и да е правителството, то ще бъде нелегитимно

Въпросът е не дали ще има правителство, а на кого ще бъде това правителство? И дали гражданите ще имат някаква връзка с него. Това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив професор Мария Пиргова. Според нея има и още един въпрос, свързан с това дали властта ще бъде произведена от изборите или те не са произвели реалната власт в..

публикувано на 18.06.24 в 10:12

Предлагат по-високи цени на такситата в Пловдив и повече коли

Предложение за увеличение на цената на таксиметровите услуги и увеличение на таксиметровите автомобили, които ще работят на територията на община Пловдив предлага кмета Костадин Димитров за гласуване на сесията на ОбС този четвъртък. Предложението е на база подписка от Асоциацията на таксиметровите водачи, в която са защитени минималните и..

обновено на 18.06.24 в 07:41
Даниел Смилов

Очаква се кабинет между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на ИТН

Какво можем да очакваме от започналите днес разговори за кабинет? По темата в програма "Ден след ден" - разговор с политолога доц. Даниел Смилов , програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Доц. Смилов посочи в анализа си, че очаква управление на ГЕРБ с ДПС, защото те имат желание да направят кабинет.  "Едва ли са необходими такива..

обновено на 17.06.24 в 16:31