Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

10 старинни икони предстои да се реставрират и експонират в музея на Бачковския манастир през тази и следващата година. Иконната зала се намира в подземния етаж и е създадена по идея на игумена, Величкия епископ Сионий.

Когато посещаваме Бачковския манастир днес, едно от местата, което задължително трябва да видим е музеят, който се намира в южния двор, до храма "Свети Никола", където се извършват кръщенките.


Стамен Пепелишев, уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас.

Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни евангелия и везмо върху одежди са движими паметници на средновековното и възрожденско изкуство. Те могат да се видят в трите етажа на музея на Бачковския манастир.

Първият приземен етаж е наскоро реставриран, с помощта на епископ Сионий, той описа идеята, която реализира с реставратори от София, Пловдив и Велико Търново. 

Френският пътешественик Пол Люка пише през 1706 година: Видях също иконата на Светата Дева, която тия монаси твърдят, че е от ръката на Свети Лука. Тази икона е един от най-големите обекти на поклонение в района и привлича много хора в Бачковския манастир.

Чудотворната икона Света Богородица от 1311 година се намира в големия манастирски храм, тя е светинята на манастира. Националният паметник на културата Бачковският манастир е неоценимо богатство, тайните му се разкриват ден след ден.

Тук се намира най-старият олтарен балдахин от 17 век, открит по нашите земи, той е реставриран и експониран на първия етаж на музея.

Уредниците на музея разказаха, че остават за реставрация още 10 икони от различни периоди на съществуването на Светата обител. Всеки, който желае може да остави своята лепта за реставрацията на иконите в касата-купел или с целево дарение.

От 2022 година до днес хиляди вярващи прекрачват прага на музея и научават интересни факти от разказите на уредника Стамен Пепелишев, с него и с епископ Сионий ни срещат Живка Танчева и Михаил Косев.

Може да гледате филма в Ютуб канала на Радио Пловдив, също в платформите: Инстаграм, Фейсбук и Тикток. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

„Духът на Грузия“ завладява Античния театър

Гледайте за първи път спектакълана Държавен ансамбъл за песни и танци „Мхедрули“,Грузия на 1-ви август, от 21 часа. Изключителният грузински държавен ансамбъл за песни и танци "Мхедрули" ще зарадва българската публика с лятно турне в страната, при това с един от най-върховите си спектакли "Духът на Грузия" („Spirit of Georgia“)..

публикувано на 26.07.24 в 15:13

В "Срещите" - за изкуствения интелект и Бог

Ще има ли диалог между Бог и изкуствения интелект?. С Николай Генов, автор на книгата "Виртуалният човек", тръгваме от фантастиката.  Още като тънко ручейче в традиционната литература фантастиката си позволява да отрече онова от Вечните книги: "Каквото е било, е и ще бъде" и да заговори за еволюиращ Бог.  Така ли е наистина?  Слушайте, интересно..

обновено на 26.07.24 в 11:42

Изложба на скулптора Павел Койчев в зала "2019"

Хоризонтално, отвесно, наклонено“ е названието на новата скулптурна провокация от големия български художник Павел Койчев в Зала „2019“ на ул. „Гладстон“32. Авторът представя нови голямоформатни скулптури специално за това пространство. Творбите са абстрактни и цветни. Павел Койчев е роден през 1939 г. в София. Завършил е..

публикувано на 26.07.24 в 07:42

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58