Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

10 старинни икони предстои да се реставрират и експонират в музея на Бачковския манастир през тази и следващата година. Иконната зала се намира в подземния етаж и е създадена по идея на игумена, Величкия епископ Сионий.

Когато посещаваме Бачковския манастир днес, едно от местата, което задължително трябва да видим е музеят, който се намира в южния двор, до храма "Свети Никола", където се извършват кръщенките.


Стамен Пепелишев, уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас.

Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни евангелия и везмо върху одежди са движими паметници на средновековното и възрожденско изкуство. Те могат да се видят в трите етажа на музея на Бачковския манастир.

Първият приземен етаж е наскоро реставриран, с помощта на епископ Сионий, той описа идеята, която реализира с реставратори от София, Пловдив и Велико Търново. 

Френският пътешественик Пол Люка пише през 1706 година: Видях също иконата на Светата Дева, която тия монаси твърдят, че е от ръката на Свети Лука. Тази икона е един от най-големите обекти на поклонение в района и привлича много хора в Бачковския манастир.

Чудотворната икона Света Богородица от 1311 година се намира в големия манастирски храм, тя е светинята на манастира. Националният паметник на културата Бачковският манастир е неоценимо богатство, тайните му се разкриват ден след ден.

Тук се намира най-старият олтарен балдахин от 17 век, открит по нашите земи, той е реставриран и експониран на първия етаж на музея.

Уредниците на музея разказаха, че остават за реставрация още 10 икони от различни периоди на съществуването на Светата обител. Всеки, който желае може да остави своята лепта за реставрацията на иконите в касата-купел или с целево дарение.

От 2022 година до днес хиляди вярващи прекрачват прага на музея и научават интересни факти от разказите на уредника Стамен Пепелишев, с него и с епископ Сионий ни срещат Живка Танчева и Михаил Косев.

Може да гледате филма в Ютуб канала на Радио Пловдив, също в платформите: Инстаграм, Фейсбук и Тикток. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Римските терми в Хисаря стават концертна зала на открито

За първи път римските терми в Хисаря ще се превърнат в концертна зала на открито.  Тази вечер от 20.00 ч. археологическият обект в парк „Момина сълза“ става сцена на джаз концерт под звездите.  Елегантен джаз ще свири китарно дуо Веселин и Петър Койчеви, както и колегата от Радио Пловдив д-р Теодор Попов (DJ Teo), който ще изпълни авторска..

публикувано на 07.09.24 в 07:58

Фолклорен фестивал събира хиляди изпълнители в Неделино

Национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие се провежда в  Неделино. Организира се от общината и е под патронажна на културното министерство.  На сцената се представят  б лизо 4000 изпълнители от 120 български читалища и 13 гостуващи състава от чужбина.   Около 3500 са участниците от различни фолклорни..

публикувано на 06.09.24 в 10:51
Теодосий Спасов

Традиция, джаз и класика с Теодосий Спасов фолк квинтет

Музикантите от Теодосий Спасов фолк квинтет излизат днес на пловдивска сцена. Концертът им е част от фестивала улица „Станционна“. В интервю за Радио Пловдив известният български музикант Теодосий Спасов заяви, че музикантите готвят уникални изпълнения, които ще бъдат представени за първи път пред публика.   Този прочут ансамбъл,..

публикувано на 06.09.24 в 10:10

Пловдив празнува 10 години от обявяването си за ЕСК

Днес отбелязваме 10-годишнината от обявяването на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година. Общината и Фондация 2019 подаряват на пловдивчани концерт. Първи на сцената се качва DJ Dian Solo в 18:30 часа. DJ Dian Solo е един от създателите на Deep Zone Project, той е сред най-утвърдените артисти на българската музикална..

обновено на 05.09.24 в 16:45

Започва фестивалът „Улица Станционна“

В  Пловдив тази вечер започва и фестивалът „Улица Станционна“. Към  успешните и утвърдени събития фестивалът тази година добавя и модул изкуство, като организаторите са отправили отворена покана към творци от Пловдив да презентират светлинни инсталации, приложно изкуство, дигитални изкуства.  Предвидено е и кулинарно състезание - European..

публикувано на 05.09.24 в 16:32