Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 старинни икони ще реставрират в Бачковския манастир

10 старинни икони предстои да се реставрират и експонират в музея на Бачковския манастир през тази и следващата година. Иконната зала се намира в подземния етаж и е създадена по идея на игумена, Величкия епископ Сионий.

Когато посещаваме Бачковския манастир днес, едно от местата, което задължително трябва да видим е музеят, който се намира в южния двор, до храма "Свети Никола", където се извършват кръщенките.


Стамен Пепелишев, уредник на музея на Бачковския манастир разказа за създаването на музея и за най-интересните експонати - сред тях са иконата с две лица на Свети Архангел Михаил, както и Дарохранителница от 17 век, която е една от най-богато украсените у нас.

Запазеното иконно богатство, църковна утвар, щампи, обковки на старинни евангелия и везмо върху одежди са движими паметници на средновековното и възрожденско изкуство. Те могат да се видят в трите етажа на музея на Бачковския манастир.

Първият приземен етаж е наскоро реставриран, с помощта на епископ Сионий, той описа идеята, която реализира с реставратори от София, Пловдив и Велико Търново. 

Френският пътешественик Пол Люка пише през 1706 година: Видях също иконата на Светата Дева, която тия монаси твърдят, че е от ръката на Свети Лука. Тази икона е един от най-големите обекти на поклонение в района и привлича много хора в Бачковския манастир.

Чудотворната икона Света Богородица от 1311 година се намира в големия манастирски храм, тя е светинята на манастира. Националният паметник на културата Бачковският манастир е неоценимо богатство, тайните му се разкриват ден след ден.

Тук се намира най-старият олтарен балдахин от 17 век, открит по нашите земи, той е реставриран и експониран на първия етаж на музея.

Уредниците на музея разказаха, че остават за реставрация още 10 икони от различни периоди на съществуването на Светата обител. Всеки, който желае може да остави своята лепта за реставрацията на иконите в касата-купел или с целево дарение.

От 2022 година до днес хиляди вярващи прекрачват прага на музея и научават интересни факти от разказите на уредника Стамен Пепелишев, с него и с епископ Сионий ни срещат Живка Танчева и Михаил Косев.

Може да гледате филма в Ютуб канала на Радио Пловдив, също в платформите: Инстаграм, Фейсбук и Тикток. Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15