Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще постигнат споразумение и ще има ротация

Снимка: БГНЕС

Отново в оборот са въпросите, свързани с управлението на страната. Ще има ли извънреден парламентарен вот и избори „2 в 1“? И какви ще са последствията, ако се стигне до подобен край на управляващата сглобка? 

Какво наложи от коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ да предложат - меморандум за управление след ротацията и защо ГЕРБ и ДПС реагираха бурно на точките в него? 

По темата - проф. Светослав Малинов, политолог и университетски преподавател. Той каза, че е време да има писмен документ, уреждащ отношенията между двете коалиции, които управляват. 

"Започва са се очерта хоризонт за пълен мандат на народното събрание, преди 9 месеца много малко хора вярваха, че ще стигне до първата ротация, партиите очакват писмен документ, също и обществото ни има очаквания в тази посока", смята политологът. Той припомни, че предстоят поредица от назначения в регулаторни органи - КЗК, СЕМ и много други. 

"Нещата не могат да останат така, ден за ден, без да има стабилност", допълни проф. Малинов по повод меморандума. Той каза още: "От страна на ГЕРБ става дума за неподписване точно на този документ, не и за отказ за някакъв вид споразумение. Документът трябваше да се нарече по-скромно, не меморандум. Подобен тип документи, които включват и двете страни, те започват чрез подготовка, в която участват и двете коалиции. Дори от ревност няма как да се приеме подобен документ, подготвен от другата страна. ПП-ДБ не спазиха това правило."

"Преговорите трябва да продължат, стъпка по стъпка двете коалиции трябва да приемат факта, че ще останат дълго в това НС. Ние вече навлизаме в предизборна ситуация, пак ще има разговори за края на коалицията. Това не са неща, които да ни изненадват", каза Светослав Малинов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

обновено на 21.05.24 в 14:52

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23