Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори две в едно са изключително малко вероятни

Стойчо Стойчев
Снимка: Савина Спасова



"Не мисля, че ще се стигне до предсрочни избори-особено преди европейските. Ако има нещо, което би могло да повлияе на решението на партиите от управляващото мнозинство да отидат на нови избори, това биха били резултатите от европейския вот. Така че избори две в едно са изключително малко вероятни" смята политологът Стойчо Стойчев.

Според него, каквито и спорове да има към насоящия момент, те не могат да са основание да се търси друго развитие на ситуацията освен продължаващо общо управление.

"Между другото, меморандумът,  макар че доста грешно е наречен по този начин, всъщност представлява предложение за коалиционно споразумение, макар и в по-общ смисъл, за периода оттук насетне", смята Стойчев. 

Според него, ако в подобни намерения се изключва ДПС от бъдещото управление, то представителите на ПП-ДБ влизат в дисонанс с политиката, която водеха досега.

"ДПС не може да бъде изключено в бъдеще от управлението, тъй като конституционните промени, които ПП-ДБ инициираха и внесоха, предвиждат и избора на въпросните регулаторни органи да става с мнозинство от две трети в парламента", припомни Стойчо Стойчев.

"Няма как да се очаква тази подкрепа ( на ДПС) да дойде без, разбира се, някаква насрещна цена, която тези партньори да платят".

Стойчо Стойчев смята, че рязката реакция на ГЕРБ на меморандума се дължи на това, че се поставят някакви нови условия под формата на паметна бележка.

"Самият Борисов обаче, не казва най-важното-отиваме ли на избори или не. Ако отиваме на избори, той може да свали просто доверието и подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ към кабинета като цяло. Нещо, което той няма да направи", прогнозира политологът.

По публикацията работи: Емил Костов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите в България настигат ръста на цените

Заплатите в България настигат ръста на цените, но това се дължи на факта, че догонваме инфлацията, а не защото българите са обеднели или са забогатели.  Това коментира икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика след като НСИ излязоха с анализ, според който у нас се наблюдава рекордно повишение на заплатите. Само за..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

Децата трябва да се възпитават от цялото общество

Психологът Иван Игов коментира в предаването "Ден след ден" поведението на близнаците Борислав и Валентин Динкови, обвинени, че са съучастници в убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  "Тук не може да става дума за психопатно отклонение или социопатно поведение. Просто те са момчета, израснали в среда, в която насилието и дори човешкият живот..

публикувано на 16.05.24 в 15:04

Ваксината срещу коклюш е една от най-изследваните и е безопасна

Ваксините ли са единствения начин за спиране на увеличението на случаите на заболели от коклюш ? Темата в програма "Точно днес" коментираме с д-р Аспарух Илиев , ръководител на лабораторията в Берн и експерт по безопасност на ваксините. Д-р Илиев каза, че увеличението на случаите на коклюш е феномен, който наблюдаваме днес в цяла Европа.  "Има..

публикувано на 16.05.24 в 10:10

Университетите не могат сами да покрият по-високите заплати

Работещите във висшите учебни заведения заплашиха с ефективен протест на 20 май и символични действия на  празничния 24-ти. От служебното правителство заявиха, че ще предоставят 39 милиона лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав.  "Властимащите реагираха много бързо и дадоха индикации, че са готови на диалог и конкретни..

публикувано на 16.05.24 в 08:52

Проблемите сред железничарите ексалират много бързо

В протестна готовоност са железничарите в страната.   Проблемът не е в БДЖ, а в Национална компания "Железопътна инфрастуктура",  уточни в интервю за Радио Пловдив председателят на Синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев . Той отбеляза, че основните проблеми са изоставането в заплащането и липсата на кадри, които не са от днес, но сега са..

публикувано на 15.05.24 в 15:45