Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу паметника на Альоша в Пловдив

| обновено на 23.02.24 в 16:58

Днес от 17 часа пред паметника на Альоша в Пловдив ще се проведе протест с искане за неговия демонтаж.  Организатор е гражданската инициатива  "Искаме български паметник".   

Поводът за днешната акция е  датата 23 февруари, заради асоциацията с честването на празника на Съветската армия в миналото у нас.  Инициаторът на проявата д-р Светлозар Раянов е убеден, че "...на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност, срещу които никой българин не може да има възражения."

„Народи, които уважават своята идентичност и история, не могат да имат над главите си символи на чужда армия.  Заслугата на съветската армия за победата над фашизма е безспорна,  но в крайна сметка присъствието и в България представлява реална окупация“ – категоричен е Светлозар Раянов. 

Според него, за Пловдив най-удачно би било на мястото на Альоша да се издигне паметник на Левски или Ботев.  Символът трябва да е неоспорим за всички български граждани.  Тезата че се извършва „оскверняване на паметник“ е напълно фалшива и неверна.

Няма нужда от референдум, защото той пак би показал една „ябълка на раздора“ по темата „Альоша“.  За да няма разделение в обществото там трябва да се издига безспорен български паметник – смята д-р Раянов.  

По думите му, забавянето на решение по този въпрос от страна на общинската администрация може да се обясни с това, че е още нова и вероятно и трябва време да се ориентира в обстановката и настроенията.

На днешното събитие са поканени да присъстват общински съветници, включително и от противниците на идеята – главно от БСП. 

В отговор  от Градския съвет на БСП в Пловдив излязоха с декларация, осъждаща опитите за демонтаж на  паметника Альоша. Те се обявяват против желанието за  разрушаване и изтриване страници от общата ни история.  

„България е била силна, когато сме били заедно, приемайки и доброто и лошото, когато търсите онези причини да сме разделени, ще има само тъга, омраза и усещане за липса на общество!“ – казват в документа пловдивските социалисти. 

През януари общински съветници от ДСБ внесоха предложение за преместване на паметник. Това не залегна в първата за годината сесия на общинския съвет, защото правната комисия гласува първо общинската администрация да излезе със становище дали технически това е възможно и да изчисли колко струва демонтажът.  До момента това не е направено.
По публикацията работи: Севдалин Палаузов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Драмата приключи - Венцеслав Караджов се предаде

Приключи драмата с барикадиралия се в дома си бивш полицай Венцеслав Караджов, който снощи се заключи в дома си в Пловдив.  По информация от пловдивската полиция,  малко преди 6 ч. тази сутрин Караджов е склонил да се предаде без съпротива и така инцидентът е завършил без пострадали.   Той не е бил въоръжен, в дома му не са открити и взривни..

обновено на 17.05.24 в 08:33

Матурите започнаха - изтеглиха вариант №15 по БЕЛ

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва  в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. В Пловдив и областта той  ще се..

обновено на 17.05.24 в 08:32

Започва пролетния Панаир на занаятите

Открива се  пролетното издание на Панаира на занаятите в Пловдив. Тази година се той провежда с благотворителна кауза в подкрепа на деца със синдром на Даун.  Акцент в програмата е художественото плетиво, което ще бъде представено на пленера "Шарени чорапи". Майстворството на дантелата пък ще бъде деменстрирано от гост майстора Галина Симеонова...

обновено на 17.05.24 в 08:32

Безплатни инициативи за Световния ден за борба с хипертонията

В чест на 17 май - Световния ден за борба с хипертонията, УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив организира две инициативи. Клиниката по кардиология на университетската болница ще отвори кабинет № 11 на партерния етаж на бул. Пещерско шосе за безплатни прегледи на сърцето. Те ще се проведат на 17 май от 9:00 до 13:00 часа след предварително записан..

публикувано на 17.05.24 в 08:32

Ден на спорта в Пловдивския университет

За четвърта поредна година Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ организира Ден на спорта. Тържественото му откриване ще се състои от 11:00 часа пред Спортната зала на висшето училище.  Богатата програма включва турнири по футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, тенис на маса, крос, демонстративни, щафетни и забавни игри и др. От..

публикувано на 17.05.24 в 07:02