Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Песнопойска среща в Капана

| обновено на 23.02.24 в 16:32 | Интервю
4
Снимка: Личен архив

Години изследвания обосновават тезата, че пеенето е полезно на много нива. Експерти препоръчват да се пее най-малко 5 минути на ден, приравнявайки пеенето към физическите упражнения.

Тази неделя, в Капана, на улица „Георги Бенковски“ 30, от 16 часа е първата по рода си в Пловдив „Песнопойска среща“. Водещ на събитието е Габриела Павлова.

Събираме се на "седянка", за да се обединим около лечебните свойства на пеенето. Когато пеем заедно в кръг, създаваме общо вибрационно поле. Някои биха казали, че минавайки през тялото то го облекчава. Срещите са също начин за опознаване, съхранение и разпространение на народното творчество. Освен народни песни, пеем и такива за свързване с природата, и сърцето. В крайна сметка, песнопойските срещи преминаха през много промени и аз осъзнах, че ние наистина правим „седянка“, както едно време нашите баби. С тази разлика, че не вършим нещо с ръцете си, а се учим да пеем заедно. За мен това е начин да подтикна хората да осъзнаят, че не е нужно да си певец, за да пееш. Пеенето е нещо изключително здравословно. Така ние се свързваме един с друг, с корена си и с гласа си. Това помага на някои хора, които идват с намерение да работят върху изразяването си. И, когато съберат смелост да пеят в някакъв по-дълъг период от време, намират смелост и да се изразяват по-добре. 

Независимо в какъв период от живота си съм, това за мен е едно поле на подкрепа, едно поле, в което се събираме хора, които се запознаваме или утвърждаваме връзката си един с друг, вместо да правим кръг на споделяне, както има такива женски кръгове или мъжки кръгове. Тук никой не навлиза в личните си проблеми или да споделя, просто музиката помага. Аз винаги приветствам хората да усещат песента. И, когато ти преживяваш една песен просто нямаш време и концентрация да мислиш за личните си проблеми или за това, какво те боли. Пеенето за мен е и една дихателна практика, защото след всеки куплет вдишваме дълбоко и рязко, и след това постепенно издишваме. Всеки получава това, от което има нужда в този кръг и ако успеете да се отпуснете, накрая ще се почувствате изключително заредени. За тези срещи търся песни, при които, когато ги пеем вибрацията ни да се вдигне. Песните, които са свързани с природата са любимите на хората. За съжаление, те са много малко така, че ако имате такива и знаете такива, свържете се с мен. Радвам се, че ще бъдем в Пловдив. Хубаво е да сме заедно. За мен, едно от нещата, които липсват най-много на българите е обединеност. Ние сме много интересен народ, много интелигентни, но прекалено разделени. Поставям си намерение, тези песнопойски срещи да обединават хората все повече и да има повече такива събития, организирани от различни хора“, казва Габриела Павлова. Тя е завършила специалност "Графичен дизайн" в НБУ и е татуист.

„Изкуството е онова, което ме съпътства в целия ми живот. То е онази сила, която ме вдъхнови да напусна работата си в IT сферата и да се гмурна в несигурното, но свободно съществуване“, казва още Габриела Павлова, която издава и книга „Песнопойка“, в която са събрани 108 песни от българския и балканския фолклор. Книжката съдържа подробен превод на диалектите в песните, както и съвременни текстове с народно звучене. Тя става реалност благодарение на дарения, от такива срещи. 

На място, на събитието, ще има предоставени всички текстове. Носете си доброто настроение и инструменти, стига да умеете да свирите на тях.

Ще се пеят и разучават песни, и от книгата "Песнопойка". Събитието ще продължи с джем сешън. Местата са ограничени. Как да запазите своето място може да видите във фейсбук страницата на събитието.

Габриела Павлова е гост в предаването „Вход свободен“.

Чуйте, в прикачения файл.


По публикацията работи: Дора Башакова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Още от категорията

"Славия" победи с 1:0 "Ботев" на старта на плейофите

"Славия" победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 като гост в мач от първия плейофен кръг на Първа лига за разпределение на местата от 7-мо до 10-о.  На "Колежа" единствения гол в двубоя отбеляза капитанът на "белите" Галин Иванов в 33-та минута. "Канарчетата" владееха топката в голяма част от двубоя, но така и не успяха да пробият отбраната на съперника. По..

публикувано на 27.04.24 в 21:28
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02