Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест и контрапротест на паметника "Альоша"

| обновено на 24.02.24 в 08:22

Протест и контрапротест пред паметника на Альоша се проведоха тази вечер в Пловдив. Близо 100 души настояха за демонтаж на паметника като организатор на този протест бе гражданската инициатива  "Искаме български паметник". Поводът за акцията бе датата 23 февруари, Денят на Червената армия, който се е чествал в миналото и у нас.

Протестиращите, които настояваха паметникът на съветския воин да бъде демонтиран, донесоха плакати с призиви „Освобождение, вън Русия от България“, „Вън руските терористи от Украйна и Крим“, „Искаме български паметник“ и др. Наложи се те да направят митинга си в подножието на Альоша, след като отряд на жандармерията заварди двата подхода към монумента  и ги спря, за да не се стигне до сблъсък между двата протеста. Докато чакаха, те скандираха "Альоша на чакъл!". 

Сред протестиращите беше общинският съветник от Демократична България Владимир Славенски, а също и агитка с близо 50-на фенове футболния клуб "Локомотив". Недоволните заявиха, че този паметник няма място на върха на тепето. 


Инициаторът на проявата д-р Светлозар Раянов посочи, че "...на такива централни и знакови места трябва да има фигури на български национални герои или символи на българската държавност, срещу които никой българин не може да има възражения".

Нов протест срещу паметника на Альоша в Пловдив

Според участник в протеста "паметникът е позор за България, тъй като това са поробителни, а не освободителни войни". Паметникът, по думите на друг, "пречи не толкова на зрението, колкото на душата, защото живеем повече от 45 години с тази болка"

В същото време на върха протестираха пловдивчани, които се опитаха с телата си и разпънат национален флаг да защитят паметника. 

"Флагът символизира българщината у нас, а иначе ние сме тук да защитим един антифашистки символ. Виждаме, че като цяло има война срещу антифашистките символи в България и затова сме тук", обясни един от защитниците на Альоша. Друг пък каза, че трябва да се запази паметта, каквато и да е тя. "Не е това начинът да се бутат паметници. Трябва да се намери друг вариант за тези хора, да си изразяват тяхното мнение и позиция, без да ги бутат". 


На днешното събитие бяха поканени да присъстват общински съветници всички групи в местния парламент, включително и противниците на идеята за демонтаж на Альоша - БСП. 

Снощи от левицата излязоха с декларация, в която осъдиха опитите за премахване на паметника и се обявиха срещу желанието за  разрушаване и изтриване страници от общата ни история, както и срещу разделението по този въпрос. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Галъп": Два дни преди вота над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

обновено на 07.06.24 в 08:26

Фестивал на ароматите и вкусната храна в Брезово

Брезово е домакин на първия по рода си фестивал на ароматите и вкусната храна.  Събитието започва с бизнес форум с участието на земеделски производители на био продукти – плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни деликатеси, маслодайни култури, вино и мед.  Ще бъде представена и марката „Био Брезово“ за най-висок стандарт и гарант..

публикувано на 07.06.24 в 07:06

Отварят историческия пробив „Модър-Царевец“

Очаква се този следобед пробивът „Модър – Царевец“ в пловдвиския район „Западен“ да бъде отворен за движение. Неофициалната информация е на фирмата изпълнител, чиито работници през последните часове усилено приключваха строителните дейности на кръстовището на улиците "Солунска" и "Царевец".  От общината все още няма официална информация дали и..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Отново блокада на Подбалканския път при Калофер

Продължават протестите на животновъдите от района на Карлово и Калофер. И днес те ще блокират за час Подбалканския път от западния вход на Калофер. Палатковият лагер също остава.  Блокадата ще започне в 9 часа, а полиция ще отбива трафика през града.  Животновъдите протестират с искане за достатъчно площи в Национален парк „Централен Балкан“,..

обновено на 07.06.24 в 06:46

Риба на фурна е разболяла децата от "Радост"

Има отклонения от нормите при пробите на храната и посудата, взети от  пловдивската детска градина "Радост" заради сигнал със  съмнения за взрив от хранително заболяване през миналата седмица, съобщиха от Агенцията по безопасност на храните след извършена проверка в градината и фирмата, приготвила храната. 8 от общо 90 изхранени на 30 май деца  са..

публикувано на 06.06.24 в 21:21