Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изграждането на най-новата пловдивска улица

| обновено на 26.02.24 в 10:50

Със символична първа копка започва изграждането на най-новата улица в Пловдив -  "Георги Странски" в район „Източен“. Тя ще свърже улиците  "Генерал Радко Димитриев" и бул. "Санкт Петербург". Новото трасе ще се строи на два етапа, като първо то ще стига до улица „Георги Гатев“. За този участък от новата улица от общинския бюджет са отпуснати 1 милион и 300 хиляди лева. Има избран изпълнител и това фирма „Драгиев и ко“.

Трафикът в региона е натоварен заради крупните търговски обекти и се очаква след изграждането на улицата той да се разтовари чувствително, отбеляза кметът на  район "Източен" Емил Русинов. 

„Самата улица „Георги Странски“ е ключова, особено първият етап, защото прави връзката с търговската зона, с директен излаз към булевард „Санкт Петербург“. Ще се получи един вътрешен ринг, който ще облекчи движението около търговските зони и на живущите там“, каза още Емил Русинов. 

Предвидено е изграждането на нов тротоар вместо сегашния, който е тесен и неудобен. Другото очаквано предимство е нов паркинг от северната страна.

Емил Русинов подчерта, че се насочват усилия и за решаване на проблемите с чистотата и инфраструктурата в „Столипиново“.

„От първия ден се работи по тази тема, но тя е много тежка и дълга, но не се отказваме. По сигнали на граждани от улица „Възход“, само за два дни - четвъртък и петък миналата седмица, са извозени 17 тона отпадъци. Работим по тази тема. Пишем незабавно писма на тези, които нарушават или не опазват личните си имоти“, каза още Емил Русинов.

Той допълни, че се прилагат и административни мерки, като вече има и глобени нарушители. Разчита се обаче и на отношението на хората в квартала.

„Проблемни улици са предимно „Калина“, „Батак“, „Кемера“, „Възход“, където се акумулират изключително големи количества отпадъци, не само битови. Една част от тях са и строителни отпадъци, които се депонират на територията на нашия район. Но като цяло, предвиждаме ново проектиране на тези улици, с цел да се проектират джобове за контейнери за смет, тъй като част от тях са доста тесни и трудно се поддържат от техниката на ОП „Чистота“, каза още Емил Руснов.

Районният кмет допълни, че предстои и монтирането на видеонаблюдение в подлезите в района. Средства за тази цел са отделени от бюджета на „Източен“. 

Чуйте цялото интервю на Антония Попова с кмета на р-н "Източен" в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

РИОСВ глоби нарушители с над 47 000 лева през април

550 са проверените през април обекти от Екоинспекцията в Пловдив. Освен планираните 215 проверки са извършени и 362 извънредни за спазването на Закона за опазване на околната среда.   Съставени са 12 акта и са издадени 5 наказателни постановления, с които на нарушителите са наложени санкции и глоби за общо 26 300 лева. Освен това с установени..

публикувано на 13.05.24 в 16:38

Започна кандидатстването за прием в първи клас в Пловдив

Родителите на децата, родени през 2017 година, които подлежат на задължителен прием в първи клас за учебната 2024/2025 година, вече могат да подават своите заявления за прием онлайн на адрес priem.plovdiv.bg. За осма година приемът на ученици в първи клас в общинските училища на град Пловдив ще се осъществи чрез система за електронно..

публикувано на 13.05.24 в 16:17

Заради проекти преразпределят над 2 млн. лв от бюджета

Изменение на бюджета на Община Пловдив и изменение на утвърдените разходи за заплати и числеността на персонала за тази година в част от дейностите ще гласува на предстоящата сесия Пловдивския общински съвет. Съветниците трябва да одобрят преразпределение на финансовата рамка на града за малко над 2 милиона 45 000 лева. Това се налага заради..

публикувано на 13.05.24 в 14:51

Март 2024 е бил с 22% по- щедър за хотелиерите в Пловдивско

56 000 туристи са гостували в местата за натаняване в Пловдивска област през месец март.  Данните на Териториалното статистическо бюро - Юг покзазват ръст с 13.5% в сравнение със същия месец на миналата година. Близо 84% от всички пренощували са български граждани. Най- посащавани са били хотелите с 3 или 4 и 5 звезди. Приходите от..

публикувано на 13.05.24 в 13:51
Снимката е илюстративна

Катастрофа затруднява движението по Карловско шосе към Труд, има пострадали

Поредна тежка катастрофа, станала към 12.30, затруднява движението по Карловско шосе, в посока село Труд. Инцидентът е възникнал в района край фирма "Бултекс", където са се ударили два автомобила, заради неспазена дистанция.  В болница за прегледи са откарани двама пострадали, изчакват се резултатите.   Създадена организация за изместване на..

публикувано на 13.05.24 в 13:40