Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Триград стана първото село с добавена виртуална реалност

7
Снимка: сдружение "Бъдеще за Триград"

Девинското село Триград стана първото родопско село с добавена виртуална реалност, съобщиха от сдружение „Бъдеще за Триград“. Това стана възможно, след като бе разработено и пуснато специално мобилно приложение „Изживей магията на Триград с добавена реалност TRIGRAD AR“.

Приложението представя по атрактивен начин 27 туристически обекти, сред които музеи, екопътеки, пещери, природни и исторически забележителности. Показани са 9 пешеходни и екстремни маршрути, както и офроуд приключения. Има и пешеходен маршрут в град Девин.  

Разходката е придружена с виртуални образи на митични същества като самодиви и кентаври, духове, древни хора, горски същества, които разказват местни легенди. 

Приложението е достъпно на български и английски език, след като се свали линк на телефона.

Мобилното приложение TRIGRAD AR е изработено в рамките на договор, финансиран от СВСМР на МИРГ „Батак – Девин – Доспат“, чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и държавния бюджет.

Приложение "TRIGRAD AR"

Линкове за сваляне:

За iOS / iPhone в AppStore:

Линк за сваляне:

https://apps.apple.com/app/trigradar/id6474189920

За Android в Google Play:

Линк за сваляне:

https://play.google.com/store/apps/details?id=bg.sofiatech.varlab.trigradar

Пред радио Пловдив адвокат Радост Караиванова от Сдружение "Бъдеще за Триград" подчерта, че идеята за проекта се е родила още при създаването на Сдружението преди две години.  През лятото на  2022 година е отворена европейската програма, която  дава финансовата възможност идеята да бъде реализирана през 2023-та.

"Това е едно магическо приключение, което дава възможност да бъде изживяна една истинска родопска приказка. Най-безспорната част е виртуалното представяне на 21 образа, които са представени, според  известните предания. Сред тях се виждат  образите на Хадес, на Дриада, която с дихание създава орфеевото цвете или силивряка и с ръка го подава на зрителя, Цербер и т.н. Има образ на жрец, който е свързан с пещера Харамийска, в която са открити различни останки и олтар за извършване на ритуали."

Караиванова подчерта още, че благодарение на виртуалната реалност туристите могат да видят и как работи хромелът и как се обработва зърно. За създаването на образите са помагали различни специалисти - археолози, фолклористи, които разчитат легендите, свързани с този край. 

Проектът "Бъдеще за Триград"  е спомогнал и за реконструкцията на пострадалите от наводнения и свлачища през  декември 2021 г. пътища  към Триград. "Пътят към Триград е напълно проходим, дори чрез инициативите на Сдружението стана възможно да се изтегли кредит за ремонта на голям участък от пътя". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Димитър Стоянов с дебютна стихосбирка в Пловдив

Тази вечер от 19.30 часа , в уютното пространство на „Георги Бенковски“ 50, в Капана, младият асеновградски творец и актьор, от театър „Арте” при НЧ „Родолюбие”, представя сборника „Април“. Поезията и театърът съжителстват безпроблемно в сърцето и душата на Димитър Стоянов, за когото лириката и стихотворната форма са най-добрият начин..

обновено на 02.05.24 в 16:07

В "Срещите" - за смисъла и символиката на Разпети петък

На Разпети петък в "Срещите" ще говорим за смисъла и сомволиката на най- тъжния за християните ден. Наш събеседник е п роф. Владимир Градев.  И като големия Георги Марков, и ние питаме: "Защо дяволът никога не е бил разпъван на кръста?"  Отговорът на писателя е, "защото дяволът живее в нас и с нас". али е така? Слушайте, интересно е.

публикувано на 02.05.24 в 11:30

Деца шарят яйца пред община Пловдив

Продължава празничната програма на община Пловдив за Великденските празници.  Днес ще има Великденската творческа работилница за деца, с участието на ученици и преподаватели от Национална гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив и възпитаници на Пловдивската духовна семинария „Св.св. Кирил и Методий“.  Всички желаещи могат  да украсят..

публикувано на 02.05.24 в 07:56

Важна е приемствеността в опазването на мозайките

Историята с продължение, която вече ви разказахме с доц. Елена Кантарева, за това как в Пловдив се подготвя туристически маршрут "По пътя на мозайките", от реставратора  Димитър Станчев  ще научим за неговата работа и опазването на безценните мозайки в Епископската базилика на Филипопол. Той е ръководител на трите обекта - Епископска базилика на..

публикувано на 02.05.24 в 07:50

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04