Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разумът все пак ще победи и предсрочни избори няма да има

| обновено на 27.02.24 в 16:10

Дебатите преди ротацията показват нервност, опит определени хора да са представят в желана от тях светлина и сигурно на някои това се харесва, но на останалите носи омерзение. Така социологът от Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов анализира репликите, които си разменят партньорите във властта.  

"Ако разсъждаваме рационално би трябвало да стигнем до извода, че това което ги свързва е повече от това, което ги раделя -  интересите на страната, личнните им, а и интересите на западните ни партньори. Но поведението им все повече прилича на театър, в който те искрено започнаха да играят роите си и някои от тях се държат като скарани любовници".

Юлий Павлов сподели, че избирателите в голямата си част не искат предсрочни избори. Хората си дават сметка, че няма какво да се промени. Леко ще спадне подкрепата за ГЕРБ, по- сериозен за ПП- ДБ, равенство между "Възраждане" и ДПС, БСП си запазва нивото, а ИТН е на ръба. Тоест, при повтаряне на същата структура ново правителство ще е невъзможно.

На този етап няма електорална ниша за поява на нова партия, каза социологът. Възможно е в тези 5 до 10% да се опита да се намести нова президентска партия, но проблемът, е че тя няма къде да се изяви, защото предсрочни избори не се очертават.

Сега управляващите комуникират предимно с твърдите си избиратели и това е обяснимо заради предстоящите евроизбори, в които именно те гласуват. Странното е, че това става през медиите, но може би след това нещата ще се успокоят. Въпреки това не съм оптимист за развитието на приоритетите на държавата. 

"Някои казват, че политиците се държат като малки деца, но това е обидно за малките деца"

Според Юлий Павлов с промяната на върха на ДПС със съпредседатели Делян Пеевски и Джевджет Чакъров движението е дало сериозна заявка в междунаровен план. Той обаче е скептичен, че с радикалното си говорене Делян Пеевски ще успее да разшири подкрепата за ДПС в страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44

Битовите цени на енергията в България растат, а в Еврозоната-не

" На годишна база-( март 2023-март 2024 г.), инфлацията в България е 3,1%, а в Еврозоната-2,4%-тоест, разликата постепенно се свива", каза Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика. Той припомни, че в края на 2022 година разликата бе доста по-голяма- повече от 15 % в България при 9-10 на сто в Еврозоната. На въпрос защо..

публикувано на 29.04.24 в 16:53

Изборите 2 в 1 ще повишат активността на евровота

Много са факторите, които ще повлияят на евроизборите. Доброто е, че активността ще бъде по-висока, в сравнение с това, ако бяха само европейски избори. Това каза в интервю за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив Юлияна Николова, директор на „Портал Европа“. Тя припомни, че на вота през 2019 година, когато за цяла Европа..

публикувано на 29.04.24 в 15:47