Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолозите и архитектите държат да има ограда на Небет тепе

"Пловдив-град за хората": Нека да има камери за наблюдение на Небет тепе

| обновено на 27.02.24 в 16:10
Снимка: БТА

Оградата на Небет тепе е сложена да предпазва от вандализъм. Това е позицията на община Пловдив, след като граждани изразиха силно възмущение в социалните мрежи за решетките, които са с дължина близо 50 метра и са разположени в участъка от Щерната до подхода откъм баня „Старинна”. Така е по проекта "По крепостните стени на Филипопол", който е одобрен от НИНКН.

Директорът на Регионалния археологически музей в Пловдив доц. д-р Костадин Кисьов каза, че подобна е практиката в големите европейски градове с исторически важни обекти, каквито са тези като Небет тепе, с останки от праисторията до наши дни. 

Проблемът с Небет тепе се дискутира и решава в последните 10-15 години и сега е на финалната права, каза доц. Кисьов. Той припомни, че и трите проекта, включително и този, който се изпълнява, включват ажурна защитна ограда. Археологът допълни, че в началото, на проектна фаза са имали спор с НИНКН, и са държали да има такава ограда, докато от института са били склонни да няма. Ограда ще е най-вероятно зелена и ще се слива с дърветата, ще се развива в подножието, и ще се оформи туристическа пътека до нея, каза доц. Кисьов. Той призова за опазване на паметника на недвижимото културно наследство, нещо което е направено в Микена, Теринт и на други исторически места.

Павел Начев от инициативата "Пловдив - град за хората" каза, че са против поставянето на огражденията, още от времето на общественото обсъждане за проекта. "Има и планове нощем да се заключва тепето, нещо което е много голям абсурд", каза Начев. По думите му гражданите от инициативата считат, че тепето трябва да се облагороди и да се пази след това.

"Вандализмът е проблем, тогава когато на дадено място не му се обръща внимание. Ние предлагаме да има камери, които да следят нарушителите на Небет тепе, както и да има патрулни двойки, които да следят за негативни прояви", каза още Павел Начев. Той счита, че тепето трябва да бъде отворено по всяко време на денонощието. От инициативата казаха, че на този етап няма да предприемат протести.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50