Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Калчева с втора самостоятелна изложба

| обновено на 27.02.24 в 17:11 | Интервю

Кристина Калчева представя „Нюанси на светлината“, в галерия "Андромеда Арт", в Стария град. Официалното откриване на изложбата е на 29-и февруари, от 18 часа. Кристина Калчева е интериорен дизайнер, по образование, но от 15 години съчетава графичния дизайн и рисуването. 

На изложбата, тя ще покаже около 30 картини, акварел. Платната  нямат точно конкретна тема, по-скоро Кристина Калчева е заложила на нещата, които я вдъхновяват да ги рисува, в различните моменти – фигурални композиции, натюрморти, пейзажи и други.

„Аз рисувам от много малка и сякаш това се появи като някаква необходимост, като нещо, без което не мога. Ако известно време не рисувам има една сила отвътре, която ме кара да хвана четката. В момента изложбата е акварел, но аз рисувам и масло. Някак си, рисуването, творенето изобщо е неразделна част от мен. Трудно мога да кажа по какъв начин се вдъхновявам, защото то идва отникъде, като някаква естествена емоция, почти непрекъснато съпътстваща ме в ежеднението и буквално имам необходимост да го правя.

Аз възприемам светлината в цялостното ѝ значени, в комплексното ѝ значение – физическо, емоционално и духовно, даже. Физическото е това, което възприемаме със сетивата си. Емоционалното е различните нюанси на светлината, които на нас ни въздействат по различен начин. Когато има хубава светлина, повече светлина ние се чувстваме радостни, заредени с положителни емоции. В духовния смисъл, светлината е любов. А, любовта е основата на цялото ни съществуване така, че...Благодарение на светлината, ние виждаме цветовете и формите. Но, в най-основния им смисъл“, разказва Кристина Калчева.

Изложбата „Нюанси на светлината“ може да разгледате до 12-и март, включително. На откриването на 29-ифевруари, Кристина Калчева е подготвила специална изненада за всички присъстващи.

Чуйте още от нея, в интервюто ѝ за предаването „Вход свободен“.


По публикацията работи: Дора Башакова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пловдив има нужда от Музей на мозайките

В програма „Точно днес“ ще ви запознаем с туристическия маршрут „ По пътя на мозайките “, който включва шест обекта от богатото историческо наследство на Пловдив.  Започва се от серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, който е вписан в Индикативната листа на Република България в..

обновено на 01.05.24 в 09:04

Отиде си писателят Здравко Попов

Снощи на 85- годишна възраст почина известният пловдивски писател Здравко Попов. Той е роден през 1939 година в Пловдив. Следвал е  Българска филология . Работил е като журналист, библиотекар, частник-дърводелец. Автор на осем сборника с хумористични разкази: „Акорди извън клавиатурата“ (1974), „Кон на втория етаж“ (1983), „Големият маратон“ (1989,..

публикувано на 01.05.24 в 07:29
Николай Илчевски

Николай Илчевски с първи роман

Срещнахме се с  писателя Николай Илчевски, който след повече от една дузина книги  ни разказа за раждането на първия си роман - "Гневник на селския кмет". "...Mнозина искат автографи и, когато това е заявено в поръчката, на драго сърце подписвам книгите - при това с голямо старание, а често и с малка рисунка. Казвам това, за да се уточним, че ако..

публикувано на 30.04.24 в 14:50

Романтичен спомен за бабите в живота на всяко дете

Кремена Димитрова представя сборника с разкази „Баба“  в „Петното на Роршах“ на 30 април.  Той включва разказите на хора от най-различни сфери и професии на живота, които разказват за своите Баби.  Незабравимите си истории  споделят писател, психолог, журналист, рекламист, режисьор и актьор. Сред тях са Ангел Иванов, Владислав Христов, Жюстин..

обновено на 30.04.24 в 07:24

Предпразничен концерт на хоровата формация "Евмолпея"

Детско-девическа хорова формация „Евмолпея“ ще изнесе самостоятелен концерт в Иконната зала към Градска художествена галерия на ул. „Съборна“ 22.  Концертът е под патронажа на кмета на Пловдив Костадин Димитров. Програмата включва над 15 произведения и  едно премиерно представяне, като сред ортодоксалния репертоар са песните „Господи помилуй“ –..

публикувано на 30.04.24 в 07:23