Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 двойки ще си кажат "Да" на високосния 29 февруари

29 февруари е особена дата в календара, тъй като се случва веднъж на четири години. Въпреки че самият високосен ден не се свързва с много суеверия, някои хора вярват, че събитията на тази дата могат да имат специално значение или да доведат до уникален последици. Със сигурност за желаещите да сключат брак на датата 29 февруари, тя ще бъде много специална. 

Тази година последният ден на февруари ще бъде запомнящо се събитие за няколко влюбени двойки в Пловдив. Те ще сключат граждански брак на най-рядката дата в календара – 29 февруари. Директорът на общинското предприятие Чудомира Пинджева съобщи, че мераклии да си кажат заветното „Да“ са 4 двойки. Две от тях ще подпишат в Дома на младоженците, а други две ще се венчаят в ритуалната зала в кметството на район "Тракия". 


Според директора на Дома на младоженците, броят на желаещите да се врекат във вярност от началото на тази година не е никак малък и дори е малко по-голям, в сравнение със същия период на последната година. За 2024 година до моментаса сключени  416 брака. Направени са около 150 ритуала. За 2023 година сключените брака са около 1700. 

Най-желаната дата до момента е 4 април 2024 година, която е огледална. Засега 13 двойки са заявили да сключат брак тогава, но се очаква броят им да нарасне. 

Наблюденията на Чудомира Пинджева са, че през последните години все повече двойки искат да узаконят връзката си. Модата сред младите да живеят на семейни начала отшумява и в даден момент те си разменят и пръстени. 

Сред най-предпочитаните от младоженците са изнесените ритуали. И има защо – атрактивните места в Пловдив не са никак малко. Най-вече те се женят през лятото и есента, тъй като тогава могат да поканят всички гости на мястото, където ще сключат брак. Сред най-предпочитаните места за  изнесени ритуали през миналата година са били фонтаните на Бунарджика, Къща Хиндлиян, Римският стадион и разбира се Античният театър.

В Пловдив продължава да има много смесени бракове. Според Пинджева пловдивчани се женят за хора от цял свят. Увеличили са се браковете с украинки, сред младоженците са били новозеландка, индийка и др. 

Дори и ремонтите, които в момента се извършват край Дома на младоженците, не успяват да спрат любовта, смята директорът на "Радостни обреди". От общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ също са по-толерантни към влюбените. Откакто ремонтните дейности по ул. „Христо Г. Данов“ са започнали, автомобилите на някои двойки спират на бул. „Шести септември“, точно до Дома на младоженците, а новоизлюпените съпрузи пренасяли на ръце своите благоверни до лъскавите лимузини, за да бъде  сватбеният им ден сред най-запомнящите се събития. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33