Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизането ни към еврозоната носи ползи, но и рискове

„През последните няколко  години много различни анализатори и политици обърнаха внимание на страховете за обедняване, свръхинфлация и т.н., притеснения, които като цяло, не се сбъдват. Това са рискове, които могат да се материализират при провеждане на неправилна политика, но има и добри примери, като Балтийските страни, Хърватия и др. При тях тези проблеми поне в краткосрочен план не се материализират“. Това подчерта главният икономист в Института за енергиен мениджмънт  Калоян Стайков.

По думите му, бизнесът прегръща идеята, защото българската икономика е отворена. Голяма част от търговията на страната е със страни от еврозоната, като основни търговски партньори са Германия и Италия.  Подобна стъпка е добре дошла за бизнеса, тъй като ще бъде елиминиран дори и  малкият валутен риск, който все още съществува, независимо че  валутният курс на лева е фиксиран към еврото.

„Така ще има много възможности за спестяване на разходи, възможности за нов бизнес и допълнителна сигурност за инвеститорите. Това се отнася и за туристическия бранш, където ползите са очевидни. Финансовата система също би прегърнала тази идея, тъй като в момента политиката на БНБ е доста по-рестриктивна от ЕЦП и съответно ще има повече свобода“.

Стайков обаче предупреди, че рискове има винаги, защото не съществуват изцяло правилни решения.

 „Въпрос на политика и управленски разум и воля е тези рискове да се управляват по правилен начин, а не – да се носим по течението и после да казваме „ами то така стана“.

Според Стайков, България в момента е доста далеч от покриването на инфлационния критерий и това е стандартната ситуация и преди 2, и преди 5 години.

„Страната е догонваща и естествено, цените се увеличават малко по-бързо, отколкото в страните в еврозоната. И наистина, трябва да се припомня често, че държавната политика в тази посока е проинфлационна -  вдигат се разходи за заплати,  социални разходи, те насърчават допълнително потребление, банките отпускат повече кредити за потребление, компаниите увеличават възнагражденията на заетите си и заетостта в момента е над нивата от рекордната 2019 г., цялата икономика бумти и всичко това работи за поддържане на по-висока инфлация, нищо че тя намалява през последните месеци“.

Като малка отворена икономика, България е много по-зависима от големите икономики и желанието да  можем да правим каквото си поискаме, е илюзия, заяви още Калоян Стайков.

Интервюто – звуковия файл: 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33