Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ротация ще има до края на месеца, ДПС ще запази влияние

"Националният празник показва определено напрежение и поляризация, особено в социалните мрежи. Това се държи на агресията на Русия в Украйна и до голяма степен с това можем да обясним поляризацията, въпреки че оценките за това, кой трябва да бъде националният празник на страната, са различни. Но въпреки това, като че ли темата беше затворена, защото видяхме, че общественото мнение до голяма степен подкрепя датата 3 март". Това заяви политологът от СУ "Климент Охридски"  доц. д-р Милен Любенов.

По думите му, засиленото напрежение, което се наблюдава  между  ПП-ДБ и ГЕРБ се дължи на опита да извлекат някакви ползи за себе си, не само за по отношение на ротацията и на това как ще изглежда следващото Правителство, а и по отношение на предстоящите избори за европейски парламент.

"Тези избори ще бъдат важни, защото ще покажат  след ротацията дали тази конфигурация може да бъде по-трайна. Видяхме, че една от заявките на ПП-ДБ в тяхното предложение за меморандум, беше  за тази не/коалиция  да изкара пълен мандат.  Анализът обаче трябва да се фокусира върху това, което предстои - ротация ще има, защото и двете водещи коалиции в управлението към този момент нямат интерес от предсрочни избори две в едно.

Ако настъпят някакви промени в нагласите обаче по време на европейските избори, това вече би дало повод на партиите, които имат предимство на тези избори, да търсят нова развръзка, включително и редсрочни парламентарни избори в края на годината".

Това, което публично беше заявено от политическите партии при сформиране на управлението преди 9 месеца, беше съставянето на една асиметрична коалиция, в която доминация имат  ПП-ДБ.  ГЕРБ имат един министър и един вицепремиер. Това, което сега може да се проследи като позиция в дебатите е, да се премине към управление на паритетен принцип, като и ГЕРБ  имат свои представители.

"Това е напълно нормална преговорна рамка, в която два политически субекта се опитват да договорят позиции за себе си, защото с министър-председател от ГЕРБ с тежестта на ГЕРБ в управлението би била по-голяма и от гледна точка на политическата отговорност. Нормално е да настояват за смяна и на министри, особено в ресорите, в които според тях, сегашните не се справят добре".

Доц. Любенов бе категоричен, че оценката за работата на министрите е особено важна.

 "През последните девет месеца Правителството не се справи добре в определени сектори. Бяха заявени редица реформи, които не се случиха. Ако трябва реално да се оценява работата на Правителството, за което настояват и ГЕРБ, поне половината от министрите трябва да бъдат сменени".

ДПС са прекалено обвързани с ГЕРБ  през последните години, включително и в онази невидима политика, която се коментира в публичното пространство, включително и по отношение влиянието в регулаторите, за което ПП-ДБ отдавна говорят.

"Връзката между ГЕРБ и ДПС по линиите на скритата власт остава прекалено силна, затова и влиянието на ДПС в рамките на следващите месеци ще се запази", заяви още доц. д-р Милен Любенов.

Той изрази надежда до края на месец март ротацията в управлението да се осъществи.

Интервю - звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Професор Велин Станев в „Добро утро, ден!“

В рубриката „Добро утро, ден!“ тази седмица гостува професор Велин Станев – емблематичният водещ на култовото предаване „Велин рок блок“ по Радио Пловдив, който е и ръководител на катедра "Маркетинг и Международни икономически отношения“ във Факултета по икономически и социални науки към Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“= Професор..

обновено на 26.04.24 в 16:56

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33