Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Атанасов: Родопите и Стара планина са моята слабост

| обновено на 04.03.24 в 14:29



 На 3 март в предаването “Споделено” гостува Димитър Атанасов. Той е изпълнител и композитор, който съчетава родните музикални традиии с модерните изразни средства. По този начин докосва сърцата на широката публика. 

 “Пътувам страшно много. Няма областен град, в който да не съм бил на участие. За мен това е огромно удоволствие, защото обичам България. Родопите и Стара планина са моята слабост, а между тях Пловдив е един прекрасен град. Свързвам го с много приятели и срещи с прекрасни хора по време на концерти. България е  богата на музикални традиции, страхотни фестивали и много разнообразна музика. За мен е удоволствие да пиша българска музика”, казва Димитър Атанасов.                Дуетното партньорство с Христо Младенов датира от 2009-а година, когато участват в третото издание на популярен  музикален формат. “Аз съм баритон, а Христо е тенор. Той е изключителен изпълнител”, споделя Димитър Атанасов. Първата им дуетна песен се казва “Сърце на птица”.

 Двамата обичат да придават свой музикален облик на златните български песни. “Публиката буквално се взривява по време на нашите концерти, когато изпълняваме любими песни като "Уморени крила". Много се радвам, че до днес има много добър интерес към нашата версия. Наблегнахме на модулациите, за да може и аз и Христо да изявим гласовите си възможности. Видеото има над 2 млн. реални гледания, а по време на концерти ни аплодират много силно”, споделя музикантът. Този положителен отзвук дава идеята за името на албума “Крила”, който излиза през 2018-та година. Част от него са авторските композиции: “Трябва да остана тук”, “Нищо не е същото”, “Миг от спомен”, ”Червено”,  “Връщам се” , “Неочаквано” и др.

 Песента “Неочаквано”  е композиция на Димитър Атанасов по текст на Бистра Александрова. Тя е със специалното участие на певицата Гергана Великова и трио Тринити. През 2018-а година е отличена с първа награда на конкурса “Бургас и морето”.

 През 2016-а година Димитър Атанасов печели голямата награда  на БНР „Пролет“ с песента „Връщам се“, като автор и изпълнител в дует с Мариана Попова. Днес планира видео реализация както на “Връщам се”, така и на песните  “Червено” и “Аз и ти за света”.
 
Димитър и Христо са част от спектаклите на Нешка Робева и концертите на Стенли, а между тях Димитър Атанасов се отдава на работата си като пианист и композитор. Подава ръка на талантливите изпълнители Димитрина Германова, Gogin и Александър Петров.

 Тази година е отново изпълнена с много концерти, а между тях Димитър и Христо подготвят нов албум, който ще е е с малко по-твърдо звучене. 

Цялото интервю с Димитър Атанасов може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ботев се раздели с Радостин Кишишев

Ботев (Пловдив) се раздели по взаимно съгласие с административния директор Радостин Кишишев. „Жълто-черните“ официално обявиха изненадващата новина. „Клубът изразява своите благодарности за професионализма и отношението и му пожелава бъдещи успехи“, написаха още от Ботев (Пловдив). 49-годишният легендарен футболист беше назначен при „канарчетата“..

публикувано на 09.05.24 в 18:02

Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Австрия

Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на турнира на клей от сериите "Чалънджър" в Маутхаузен (Австрия) с награден фонд 120 950 евро.  Българинът направи обрат и победи във втория кръг с 2:6, 6:2, 6:0 №211 в света Лукас Ноймайер от Австрия. Срещата продължи 1 час и 53 минути. В първия кръг Мико елиминира с 6:3, 6:2 Мохамед Сафват от Египет...

публикувано на 09.05.24 в 17:59

Изложение за екзотични животни този уикенд в Пловдив

Второто издание на "Exotic Expo" - изложението за екзотични животни и всичко свързано с тях, предстои да видим тази събота и неделя в Пловдив. Събитието ще се проведе в Пловдив, зала "Колодрум" 11ти и 12ти май 2024. с начален час 10:00 и е с вход свободен. Всеки посетител ще може да се срещне отблизо с различни видове влечуги, земноводни, охлюви,..

публикувано на 09.05.24 в 17:06

Малките Чучулиги за биоразнообразието в детската градина

На 8-май децата от Детска градина „Чучулига“ в Пловдив ни показаха в изложба, как изглежда биоразнообразието погледнато през детските очи. Те заедно със съдействието на Регионален природонаучен музей -Пловдив, Регионална инспекция по околната среда и водите- Пловдив и Българско дружество за защита на птиците ни пренесоха в чудния свят на своята..

публикувано на 09.05.24 в 16:37

Локомотив отбеляза 20 години от спечелването на титлата

На 8 май 2024-а се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла от Локомотив Пловдив, отбелязаха от клуба. Ето какво написаха „черно-белите“: „Днес се навършват точно 20 години от спечелването на шампионската титла! На 8 май 2004 г. Локомотив е шампион на България за сезон 2003/2004 след драматична победа над Славия с 3:2...

публикувано на 08.05.24 в 18:13