Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за 140 млн.лв. реализират ТИЗ, ЕСО и 4 общини в Пловдивско

От ляво на дясно: Кирил Саксанов, Владимир Темелков, Пламен Панчев, Николай Стаматов и Мария Белчева
Снимка: Радио Пловдив, Иванка Петкова

Фирмите от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и общините Пловдив, „Марица“, Куклен и Раковски ще реализират проект на обща стойност 140 милиона лева. Половината от средствата ще инвестира ЕСО в развитието на електрическата мрежа и изграждането на нова подстанция и нови далекопроводи в северната индустриална зона на Пловдив. 

Амбициозният проект е за изграждане на нови електропреносни елементи с цел устойчиво и ниско въглеродно развитие на ТИЗ и Южния централен регион. 

Това стана ясно на съвместна пресконференция на изпълнителния директор на ТИЗ Пламен Панчев, изпълнителния директор на ЕСО Ангелин Цачев, заместник-кмета на Пловдив Владимир Темелков, зам.-кмета на община „Марица“ Николай Стаматов, кмета на община Куклен Мария Белчева и директора на пловдивската Професионална гимназия по машиностроене Кирил Саксанов.

Директорът на ЕСО Ангелин Цачев обясни, че новата подстанция от 400 киловолта, както и новите далекопроводи за високо напрежение, които ще бъдат изградени, ще обслужват големите потребители от индустриалните зони на Пловдив, Раковски и „Марица“. Стойността на инвестицията е над 70 млн. лв.

До края на месеца очакваме голям потенциален инвеститор в Тракия икономическа зона. Надяваме се привлечем и друг  инвеститор, който да вложи при нас над 1 милиард евро в областта на мехатрониката, съобщи инж. Пламен Панчев.

От своя страна 4-те общини имат ангажимента да инвестират в пътната и ВиК-инфраструктурата, която ще подобри както работата на индустриалните зони, така и качеството на живот на техните жители.

Партньор по проекта е и ПГ по машиностроене, където около 150 ученици от 11 клас се обучават дуално. До няколко месеца ще бъдат открити 4 кабинета, оборудвани включително и с поточна линия, в които ще се обучават учениците по 3 специалности, свързани с електрически превозни средства, каза директорът Кирил Саксанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивчани изпълниха храмовете на Цветница - празникът с най-много именици

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт Исус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават  върбови клонки, които  символизират палмовите...

обновено на 28.04.24 в 17:19
Храм „Св.Висарион Смоленски”

Стотици вярващи за празничната литургия в Смолян

Стотици вярващи се стекоха в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ за празничната литурия за Вход Господен. В съслужение със свещеници от Смолян архмандрит Васарион оглави празничната Света Божествена литургия. След службата архимандрит Висарион причести вярващите, а стотици миряни си взеха за вкъщи осветени върбови клонки. 

обновено на 28.04.24 в 17:19

Танцова фиеста раздвижва Асеновград с шествие до централния площад

Танцова фиеста ще завладее тази вечер Асеновград в навечерието на Международния ден на танца 29 април.  Първото издание на инициативата е по идея на 2 спортни клуба с финансовата покрепа на общината. Целта е да се мотивират малки и големи да танцуват или поне да се раздвижат.  В „Танцовата фиеста“ ще се включат 10 клуба, които ще представят 17..

обновено на 28.04.24 в 17:19

Дрифт шоу събра над 7 хил. лв. за болен младеж

Благотворителната акция, организирана от „Колите в Смолян“, събра днес над седем хиляди лева за болния Георги Маринов. На полигона в смолянското село Полковник Серафимово се състоя авто-мото шоу. В инициативата се включиха близо десетина автомобила, а шофьорите показаха майсторски изпълнения с тях. Събраната по време на шоуто сума ще бъде преведена по..

публикувано на 28.04.24 в 16:59

Мачът "Ботев" - "Славия" променя маршрута на три градски автобуса

Автобусите по линии № 9, 10 и 36 ще са с променени маршрути в днешната събота - 27 април, за времето от 17 до 22 часа ,  съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“.  Причината е футболният мач „Ботев“ – „Славия“, който ще се играе на стадион „Христо Ботев“. По искане на Областната дирекция на МВР за пет часа ще..

обновено на 27.04.24 в 16:25