Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Ташев: Скопие нарушава двустранно поети ангажименти

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отново заяви претенции за признаването на "македонско" малцинство в България. Политическите изказвания в Скопие за "македонците в България" провокираха пореден скандал със западната ни съседка. Как ще се развият отношенията между София и Скопие?

„Предизборната борба в Скопие е жестока. Поради тази причина всеки от участниците се опитва да изтъква аргументи за политиката, която провежда. Тук трябва да кажем, че по-агресивната страна е сегашната опозиция, в лицето на ВМРО-ДПМНЕ. Те започнаха тази кампания, че щели да променят Конституцията на България и да впишат някакво македонско малцинство. Тук трябва да отворим една скоба и да кажем, че държавното устройство на Република България е такова, че в нея не се предвижда признаването на каквито и да е малцинства, няма значение какво име ще носят. Подобен опит не почива на никакво правно основание. Но тук Скопие нарушава двустранно поети ангажименти, а може би и международни. Тъй като с Договор за приятелство и съседство с България, Скопие се е отказало да има каквито и да било претенции към България. Самият факт, че те се осмеляват, макар и в предизборна обстановка, с користни политически цели, да повдигнат тази тема, за пореден път показва, че на управляващите в Скопие не може да се вярва и каквито и ангажименти да поемат, в края на краищата те са склонни да ги нарушават, в името на някакви абстрактни цели“, каза в интервю за Радио Пловдив доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН и преподавател в ЮЗУ „Н.Рилски“.

Той определи думите на Стево Пендаровски като „едни произволни тълкувания на държавния глава на Северна Македония“.

Експертът призна, че България допуска грешка като смята, че веднъж след като Европа е формулирала своите искания, нашият проблем е решен.

„Според мен това не е така. България трябва да има една проактивна политика, която постоянно да представя пред нашите евроатлантическите ни партньори реалните проблеми, които имат населението в Скопие. Защото от тази политика страдат обикновенните граждани“, каза още доцент доктор Спас Ташев.

Цялото интервю с доцент Спас Ташев можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Казвам сбогом на думите и потъвам в мълчанията си

След получаването на специалната награда „Пловдив“ поетът и писател Йордан Велчев гостува в студиото на Радио Пловдив и сподели признателността преди всичко към своя град и жителите му.  „Каквото имах, на забравата го казах“ – това е едно кратко стихотворение от поетичната книга на Йордан Велчев „Това, което е“. Писателят и поет заяви в..

публикувано на 23.05.24 в 17:06
Градушката, която падна във Велинград вчера

Градушкарите са доволни, обезпечени с хора и техника

Неустойчива е тези дни атмосферата над България, и днес се очакват дъждове, може би и градушки.  "И сега имаме разрешение за стрелба по градоносни облаци, вчера им въздействахме около 4 часа - след 19 до 23 ч. Вероятно и днес ще се стигне до такова въздействие", каза в предаването "Ден след ден" Георги Михайлов , директор на командния пункт в Голям..

публикувано на 23.05.24 в 15:39

В Пловдив подготвят сериозни промени в таксите за "Синя зона"

Наредбата за организация на движението и паркирането на територията на община Пловдив ще има промени. Те ще касаят паркирането в най-натоварените зони на града, това съобщи за Радио Пловдив Ангел Славов , заместник-кмет с ресор "Обществен ред и сигурност". По-висока се очаква да стане таксата за престой в т.нар. "Синя зона" за три особено натоварени..

публикувано на 23.05.24 в 11:26
Румен Драганов

Има много силен интерес на туристи от Европа към България

Как започна туристическият сезон и какви са основните предизвикателства пред бранша, разговор в програма "Точно днес" с  Румен Драганов, от Института за анализи и оценки в туризма. Драганов подчерта, че всички прогнози от бранша са за положителен летен сезон в България .  "Всичко, което бе договорено през миналата година на борсите, индикациите..

публикувано на 23.05.24 в 09:40

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00