Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Загубата на патриарх Неофит за църквата и за народа е огромна

| обновено на 14.03.24 в 15:50

Два са дните, които ще бъдат дни на траур по повод кончината на патриарх Неофит – в петък – 15 март и в събота – 16 март. 

"Негово Светейшество патриарх Неофит, сам себе си и целия си живот, на Христа Бога и на Светата църква, отдаде. Затова, убеден съм, вечен и блажен, ще пребъде в благодарната българска памет, молитвеният спомен за него. Бог да го прости и да го упокои в небесното си царство", каза тази сутрин преди заседанието на Светия Синод Пловдивският митрополит Николай пред журналисти.

 
"Мъката в сърцата ни е голяма. Загубата за Светата ни църква и за българския народ е огромна, но остава надеждата, че патрирах Неоофит, пътя на своя земен живот, достойно извървя. Вярата на нашия народ го пази и сега го очаква венецът на вечния живот", отбеляза Пловдивският митрополит Николай. 

На въпрос какво предстои сега в Българската православна църква - Българска патриаршия, митрополит Николай каза, че ще се спазва точно, стриктно процедурата, регламентирана в действащия Устав на Българската православна църква. 

Попитан дали ще има противоречия в Светия синод, Пловдивският митрополит отговори, че противоречия е имало и между апостолите Петър и Павел, и никой никого не е нарекъл разколник. "Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, да има и противоречие, разногласия, но където са събрани двама или трима, както казва Христос, в мое име, там съм и аз, посред тях. Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството, в Светия синод. А в последното си заседание, Вие видяхте, решенията (за избора на Сливенски митрополит), бяха взети с пълно единодушие", с тези думи митрополит Николай се обърна към журналистите.

На сградата на Синодалната палата е спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където също е спуснато траурно знаме. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В Забърдо откриват паметник на мира от 300 военни каски

В Деня на Европа – 9 май, в чепеларското село Забърдо ще бъде открит паметник на мира.  Петметровият паметник е изработен от над 300 военни каски, с които са оформени буквите М, И, Р.  Той е дело на скулптора Антон Урдажиев от рудоземското село Елховец.  На официалната церемония днес ще бъдат пуснати 79 бели гълъба, колкото години са изминали от Деня..

публикувано на 09.05.24 в 08:25

Започва имунизация на бременните срещу коклюш

От днес здравната инспекция в Пловдив започва поставянето на безплатна препоръчителна имунизация срещу коклюш на всички желаещи бременни жени от 27-36 гестационна седмица. Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед/наблюдение/насочване за имунизация от специалист по..

обновено на 09.05.24 в 08:21

Пловдив отбелязва Деня на Европа с концерт на стълбите на Каменица

Всяка година на 9-ти май, Пловдивско певческо дружество "Ангел Букорещлиев" организира един от най-очакваните концерти в града - специално музикално събитие, посветено на Деня на мира, солидарността и единството на Обединена Европа. Тазгодишната празнична програма е с участието на изпълнители като Стилиян Дерменджиев, Зорница Гребчева, Мариян..

обновено на 09.05.24 в 08:20

Подменят оградните пана на бул. "Цар Борис III Обединител"

От днес започва подмяната и поставянето на нови оградни пана по булевард „Цар Борис Трети Обединител“, което ще се извършва след час пик сутринта.  Днес и утре ще се премахват старите съоръжения, а в събота и в неделя ще се поставят новите пана. За регулиране на движението се разчита на съдействието на „Пътна полиция“, но и шофьорите трябва да..

обновено на 09.05.24 в 07:39

Трима телефонни измамници обжалват ареста си

Тримата „ало измамници“, ограбили над 30 000 лв. от възрастни жени, обжалват постоянното си задържане в ареста пред Пловдивския oкръжен съд.   Смесената група мошеници от три града в страната са успели да заблудят четири пенсионерки, едната от които 89-годишна, че действат от името на полицията и тяхното съдействие е необходимо уж за да заловят..

публикувано на 09.05.24 в 07:17