Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След победата на изборите Путин ще "втвърди" политиката си

Никой не се е съмнявал в победата на Владимир Путин. Тя беше заложена предварително, като бяха внимателно отстранени всички по-рискови кандидати. Накрая останаха такива, които са близки до линията на Кремъл и бяха във властта. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив журналистът Валерий Тодоров, който бе и дългогодишен кореспондент на редица медии в Москва. 

Нямаше особена конкуренция на президентските избори в Русия

Николай Харитонов е представител на Комунистическата партия, той е ветеран на 75 години. 56-годишният Леонид Слуцки е приемник на Владимир Жириновски и е председател на комисията по международни въпроси в Държавната дума. 40-годишният Владислав Дранков е най-младият от 4-мата, но е заместник-председател на Думата, с много сериозна бизнес биография.

И 4-мата не критикуват войната в Украйна, а във вътрешнополитически план само Дранков говореше за промени, обясни Тодоров.

Ще има ли промяна в политиката?

След като Путин спечели 5-ти мандат, очаквам да се втвърди политиката и във външнополитически, и във вътрешнополитически план. Очаквания във вътрешната политика няма да има, защото опозицията предварително беше изнесена навън или не са сред живите като Алексей Навални. По отношение на външната политика, на фона на предстоящите избори за президент на САЩ, ще се опита да постигне някакви предимства на фронта в Украйна. Ключов ще бъде изборът в САЩ, смята журналистът. 

Тежестите от войната в Украйна все повече ще падат върху Европа. Путин иска да разговаря със САЩ, защото не смята, че нито Украйна, нито Европа са му партньори, каза Валерий Тодоров. 

Путин и европейските избори

Част от десните сили в Европейския парламент виждат подкрепа във Владимир Путин. Как ще води разговори ЕС с Русия, ще зависи от настроенията в европейската политика, кое от семействата ще надделее, кои ще са новите лидери, смята анализаторът.

Европа, грубо казано, се "залепи" за американската политика и геополитика, но често не отчита интересите на самата Европа и на страните, близки до конфликта, каквите сме и ние. Много зависи как ще се развие европейската политика, дали ще продължи ескалацията в мисленето за война. 

Какви са шансовете да се прекрати войната в Украйна?

Ако войната се пренесе на руска територия, както частично това се случва, увеличават се рисковете да се разшири географията на сблъсъка и може да обхване и други страни, територии, държави. Единственият шанс са преговорите, най-малкото за да се спасяват човешки животи, подчерта Валерий Тодоров.

Цялото интервю с него е в прикачения файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50