Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе "Извън обхват" на Евгени Черепов

Авторът го нарича роман пауза

| Интервю

В програма "Точно днес" говорим за една от новите книги на издателство "Жанет 45" - "Извън обхват" на Евгени Черепов. Той ще я представи в Стара Загора този месец, а през април и в Пловдив. 

Авторът пише за новата му книга: „Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние, за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство, за общуването между поколения, далечни по разбиранията си за съвременния свят. Неговата цел е да даде повече гледни точки на това кои сме ние съвременните българи, особено тези, които не живеят в столичния град. 

Обожавам фини градски романи, из които бродят авторефлексивни интелектуалци. "Извън обхват" не е такъв обаче. В него дадох глас повече на съвременните „чичовци“, обсъждащи смело света от малкото си провинциално пространство извън обхвата на модерния свят.

Евгени Черепов (1981) дебютира през 2012 г. с романа „Добавено лято“ (номинация за Национална литературна награда „Елиас Канети“, 2013 г.). След десет години в столицата избира да живее в родния си град Стара Загора, където последователно става баща, филолог и гимназиален учител по литература. „Извън обхват“ е вторият му роман.

Редактор на книгата е Митко Новков, корицата е на Силвия Петкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Духов оркестър - Пловдив свири в парк "Каменица"

Пролетен концерт с Духов оркестър - Пловдив с диригент Николай Гешев организира пловдивския район „Източен“. Музикалното събитие с вход свободен от 11 часа на сцената в парк „Каменица“.   Духов оркестър - Пловдив  с ръководител Николай Гешев е носител и продължител на богатите музикални традиции на жанра в града.  Градският духов оркестър е..

публикувано на 28.04.24 в 08:17

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33