Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата реч трябва да ни остави послания, че работи за нас

Последните седмици показаха на всички, че българската политика, за пореден път, е в много дълбока криза. Това е криза, която самите политици създават, за да остане усещането, че политиката не се стреми към хармония и създаване на смисъл и диалог, а създава кризи. Те са особено важни, когато ги обвържем с речта, каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив доц. Владислав Миланов, езиковед и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Речта им трябва да представи ценностната им система, да ни информира, зад нея да стоят истини и действителност, която да работи за нас, хората. Това не наблюдаваме и това е най-опасно, смята експертът. 

Защо чрез речта се отвори такава голяма пропаст между думи и действия? Иска ми се тази реч да остави ясни послания и да поддържа диалога, да води до смислени идеи за цялото общество, каза още доц. Миланов.

Той подчерта факта, че това, че говорим езика, не трябва да злоупотребяваме с него. Особено в публичното пространство е много важно хората, които информират, да изразяват идеите си с образна реч и аргументи, за да ни убедят, че са достойни да управляват. 

Политическото говорене у нас продължава да бъде на крайностите и да смесва, да търси опити за оригинален изказ, но е неуместно употребен. Не трябва да се поддава на емоциите, имаше много клишета, препратки, новоизковани думи. Имаше опити чрез речевата безпомощност да се прикрие дълбоката криза, коментира експертът.

По думите му, при такова сериозно разминаване при това, което се говори, и това, което се прави, ние сме все повече в риск да не можем да разпознаем посланията на българските политици.

Те излъчват увереност, защото политиците в България и едни други определени прослойки винаги излъчват самочувствие. 

След мълчанието, клишетата, опитите да достига до хората вече българската политическа реч стигна до дълбока криза и това ни дава много материал с примери за различни езикови явления, допълни езиковедът.

Кризата в речта, кризата в политиката не води до това, което всички ние очакваме. Чуваме много думи, пресконференции, убеждаващи стратегии, речева агресия и всичко това не води до очакваното - по-добър свят на общуване и хармония. Това води и до по-различен начин, по който хората общуват. Трябва да сме по-толерантни, да използваме богатствата на езика, каза още доц. Миланов. 

Разминаването между говоренето и правенето води до много голям хаос. Политиците трябва да направят опит и през думите, и през мисленето да направят света ни по-добър, защото това, което виждаме, не е това, което искаме, допълни той. 

Цялото интервю на Паолина Комсалова с езиковеда доц. Владислав Миланов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бързата забрана на хазартната реклама е много съмнителна

Трудности бяха предварително предречени за значителна част от медиите, които разчитат на приходи от рекламите на хазарт. С изключително бързо проведена процедура парламентът въведе забрана за такива реклами, въпреки че очакванията бяха крайното решение да се вземе след изборите. Сега се случва се сякаш другата крайност – всяка..

обновено на 02.05.24 в 16:06

Необходима е промяна в детското здравепазване

Първоначалното правителствено разрешение частен инвеститор да построи детска болница бе спряно след негативната реакция на почти всички основни политически играчи. Най-активно се противопоставиха от Обществения съвет за създаване на национална детска болница. За трудното намиране на баланс между обществен и бизнес интерес в здравеопазването е..

публикувано на 02.05.24 в 15:51

Преподавател от ПУ подарява книга за маркетинга

" Стратегически аспекти на маркетинга " е новата книга на пловдивския преподавател по пиар, маркетинг и комуникационна политика д-р Любомир Стойчев . Монографията е вече рецензирана и издадена. Фокусът в нея е върху условията, при които действително стратегическият маркетинг съществува в България, като са изследвани големите предприятия от..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Радикализираното говорене между партиите ще расте

В програма "Точно днес" разговаряме с политолога и експерт по изборни системи  Даниел Стефанов , който прогнозира кампанията, която се открива от 9 май за изборите 2 в 1, говорим още за надпреварата на партиите и за технологията на този вот, където бюлетините пак ще са опция за гласуване, наред с машините.  Даниел Стефанов каза по повод, че..

обновено на 02.05.24 в 12:23

Априлската епопея показва политическа далновидност

България отбелязва 148 години от Априлското въстание. За Оборище е интервюто с историка доц. д-р Тодор Радев от ПУ, защо и днес сме длъжници на I Велико Народно събрание от 1876 г. Днес в местността започва всенародното поклонение пред подвига на Бенковски и представителите от цяла България. "Събранието в Оборище се възприема като..

публикувано на 02.05.24 в 10:50