Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазарджик очаква театралния фестивал „Океан от любов“

Трупи от Пазарджик, София, Банкя, Сливен, Перник, Стара Загора, Благоевград и Разград ще се включат в Младежки театрален фестивал „Океан от любов“, който ще се проведе от 29 март до 1 април в Младежки дом – Пазарджик.

Експертие на кръглите маси ще бъдат актьорите Гьорги Георгиев – Áнтика, Самуела-Ивана Церовска (ДТ "Стефан Киров" – Сливен), Мая Бежанска, Петър Влайков (актьор, директор на Пловдивския куклен театър). Както всяка година екипът от експерти ще коментира конструктивно спектаклите заедно с трупите.

Участниците във фестивала ще имат възможността да се включат в театрално ателие по пластика с водещ ментор Стефания Георгиева и ателие по поетично слово с водещ ментор Ангелина Славова.

Участниците в младежкия фестивал ще проведат среща-разговор с режисьора Яна Титова и главната актриса във филма „Диада“ Маргарита Стайкова.

Експерименталната театрална лаборатория Драма лаб, в която участници от различни трупи работят в рамките на фестивала и представят сценичен продукт, също в рамките на „Океан от любов“ ще се реализира под менторството на Константин Еленков (познат от „Одисей“ и „Коприна“ на Пловдивския театър), в колаборация с композитора Явор Карагитлиев.

Фестивалът ще се открие с фотоизложба „Артисти за деца“ на професионалния фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова.  Тя е част от програмата„Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002-2017). Фотоизложбата „Далеч от Африка“ към същата програма ще бъде изложена в Галерия „Георги Машев“ от днес до до 7 април. В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложния театър. През 2016 програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света.

Младежки театрален фестивал „Океан от любов“ е създаден през 2006 година като фестивал на смеха. Днес е един от водещите младежки фестивали за театър. Екипът на фестивала разбира ползите и ефекта от заниманията с театър и дава възможността и свободата младите хора да се изразяват чрез творчество и да развиват своите умения чрез среща с различни професионалисти. „Океан от любов“ е първият фестивал, в който се въвеждат театрални ателиета за участниците, както и конструктивно обсъждане на спектаклите.

Фестивалът се финансира от Община Пазарджик.

В звуковия файл можете да чуете интервю с Ина Церовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изписват великденски яйца в Етнографския музей

Великденска работилница се провежда на Лазаровден и Цветница в Регионалния етнографски музей в Пловдив.  Майстор Светла Ракшиева ще въведе участницте в изкуството на писането на яйца. Участниците могат да изрисуват собствено яйце и да научат нови неща за неговата символика, традициите и различните начини на боядисване и изписване у нас и в чужбина...

публикувано на 27.04.24 в 10:29

Благотворителен бал помага на деца без родителска грижа

Историческият музей в Пловдив е домакин на благотворителен пролетен бал по случай Деня на танцовото изкуство. Събитието се провежда за втори път и се организира от танцово студио "Magnifique" с ръководител Нора Маршаха и от екипа на музея с директор Стоян Иванов.  Всички събрани средства ще бъдат дарени в подкрепа на развитието чрез изкуство на..

обновено на 27.04.24 в 10:21

Концерти на ансамбъл "Иглика" днес и утре в Дома на културата

Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ отбелязва 75-годишен юбилей. В две поредни вечери на Лазоравден и Цветница танцовата формация ще представи на сцената на Дом на културата „Борис Христов“ разходка из България в танц и песен от любими за изпълнителите и публиката танцови произведения. В концертите участват настоящи и бивши възпитаници на..

публикувано на 27.04.24 в 09:39

Фестивалът за улични изкуства 6Fest отново е в Пловдив

14-то издание на Фестивала за улични изкуства 6Fest стартира на Площад „Централен“ в Пловдив. Началото на форума поставят две циркови представления на формация Traviecirkus Duo  - Италия, Мексико, осъществяващо гастроли на 4 континента и El NoPalito Clown – моноспектакъл на Йолтик Лопес, основан на импровизация с публиката. Цирковият моноспектакъл..

публикувано на 27.04.24 в 09:33

„Талантите на Смолян“ завладяват Родопския драматичен театър

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на..

публикувано на 27.04.24 в 09:25